Szobanövények

A klívia (Clivia miniata) gondozása, szaporítása

klívia
Kép forrása: Pixabay.com

A klívia (Clivia miniata) bemutatása, gondozása

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

A klívia, kafferliliom vagy narancsliliom (Clivia miniata) az amarilliszfélék családjába tartozó dísznövény, mely Dél-Afrikából származik. Szobanövényként, valamint fagymentes időszakban balkonon és verandán is nevelhetjük.

Népszerű szobanövény, ami annak köszönhető, hogy a kevés törődést is, csinos, élénk narancssárga virágokkal hálálja meg a tél vége, tavasz eleje tájékán.

Elhelyezés, hőmérséklet

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

Szereti a világos környezetet, ugyanakkor a tűző nap károsíthatja, így válasszunk számára ennek megfelelő helyet, akár lakásban, akár szabadban tartjuk.

Öntözés

Mérsékelten öntözzük, a túlöntözéssel kárt tehetünk benne. Októbertől-januárig tartó nyugalmi időszakában, ennél is kevesebb vizet kapjon.

Gondozás, a virágzás után

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

A növény virágzása után, termést hoz, amit célszerű minél hamarabb eltávolítani, mivel feleslegesen vonja el az energiát és tápanyagokat.

Gondozás, a nyugalmi időszakban

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

6-8 hetes nyugalmi időszakára ősszel kerül sor, ekkor keressünk számára, egy 10-15fok körüli helyiséget, és csak nagyon kevés vizet adjunk neki. Ezt követően keressünk számára, valamivel melegebb helyet.

Átültetés, szaporítás

Ültetőközege, legyen morzsalékos állagú, tápanyagban gazdag, és jó vízelvezető. Átültetni nem kell túl gyakran, elég 2-3 évente.

A klívia oldalsarjakat fejleszt, melyek kiválóan alkalmasak a szaporításra, ha saját gyökérzettel, és kb. 20cm-es levelekkel rendelkeznek. A leválasztott gyökérrel rendelkező oldalsarjakat ültessük el, és neveljük tovább.

Egyéb tudnivalók

A klívia minden része erősen mérgező, így kisállatoktól és kisgyerekektől tartsuk távol, ha egy mód van, rá, valamint az átültetéskor és szaporításkor járjunk el körültekintően és mindenképpen használjunk kesztyűt.

Összefoglalva:

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés: elhelyezéséhez világos helyet keressünk, ha lehetőség van rá, ne tegyük tűző napra. Fagymentes időszakokban szabadban is tarthatjuk.

Öntözés: kerülni kell a túlöntözést, de ne is hagyjuk kiszáradni, mérsékelten öntözzük.

Átültetés: az ideális talaj jól elvezeti a nedvességet, morzsalékos állagú, és tápanyagban gazdag. Átültetni elég 2-3 évente.

Szaporítás: szaporítani az oldalsarjak leválasztásával és elültetésével lehet. A szaporítást összeköthetjük az átültetéssel, így csak egyszer kell megbolygatni a növényt. A szaporításhoz saját gyökérrel rendelkező, legalább 20cm-es, egészséges sarjat válasszunk.

Egyéb tudnivalók: a növény minden része mérgező, használjunk kesztyűt az átültetéshez és szaporításhoz. Figyeljünk rá, hogy kisállatunk, vagy kisgyerekünk ne vegye a szájába, ne rágja meg.

Képek forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó témák

Comments are closed.