klívia

Az amarilliszfélék családjába tartozó Clivia növénynemzetség, néhány különleges növényfajt foglal magában, ezek közül a klívia (Clivia miniata) a legismertebb, amely gyakran megtalálható a hazai otthonokban és virágüzletekben is.

Ezt a fajtát két brit felfedező, William Burchell és John Bowie gyűjtötte be először az 1800-as évek elején, ennek köszönhetően vált ismerté Európa-szerte. A nemzetség a nevét, Lady Charlotte Clive-ről, Northumberland hercegnőjéről kapta, aki Angliában az elsők között kezdte meg a növény termesztését.

A klívia különlegessége, hogy februártól májusig élénk narancssárga virágokkal, valamint sötétzöld, kard alakú levelek díszíti környezetét. Fontos megjegyezni, hogy a növény, mérgező anyagokat tartalmaz, de ez nem okoz különösebb problémát a nevelése során, csak egy kis odafigyelést igényel.

A kafferliliom és narancsliliom néven is ismert színpompás virág, a megfelelő gondoskodással, bármelyik lakásnak mutatós dísze lehet. Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a gondozását és a szaporítását, valamint kitérünk a növényvédelmi teendőkre is.

A klívia igényei és gondozása

A klívia megfelelő fejlődéséhez világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre van szükség, ahol biztosított a kellemesen meleg szobahőmérséklet is. Közvetlen napfény megégetheti a leveleit, míg a túl hideg vagy túlságosan párás környezet levélhullást idézhet elő. A nyári időszakban, a szabadba is kitehetjük, de figyeljünk rá, hogy ne érje tűző nap.

A növény a virágzáshoz hideghatást igényel, melyet az októbertől február végéig tartó időszakban kell megkapnia. Ehhez tartsuk egy kb. 10 °C hőmérsékletű, világos helyiségben és csak nagyon keveset öntözzük. Amint megjelenik a virágszár, visszahelyezhetjük egy melegebb, szobahőmérsékletű szobába és fokozatosan növelhetjük az öntözés gyakoriságát is.

A tavaszi és nyári hónapokban körültekintően öntözzük, elkerülve a túlöntözést, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet, ősszel és télen még kevesebbet locsoljuk. Márciustól egészen a nyár végéig kéthetente érdemes tápoldatozni, a nyugalmi időszakban ezt teljesen elhagyhatjuk.

A klíviát nem szükséges metszeni, elég csak levágni a virágszárat a virágzást követően, ha nem szeretnénk róla magokat gyűjteni. A fiatal növényeket évente, tavasszal ültessük át jó vízáteresztő képességű, morzsalékos talajba.

Az idősebb példányokat csak akkor érdemes átültetni, ha már kinőtték a cserepüket, ehhez válasszunk porózus, agyag vagy terrakotta cserepet. A növény érzékeny a bolygatásra, ezért jó megoldás lehet a talaj felső rétegének cseréje friss virágföldre. Az ültetés során ügyeljünk rá, hogy a növény gumószerű rizómájának nyaka a talajszint fölé kerüljön.

Gyakori kártevők és betegségek

A klívia egy viszonylag ellenálló szobanövény, amely, ha megfelelően gondozzuk, hosszú ideig díszítheti otthonunkat. Nagyon lényeges, hogy megfelelő helyet válasszunk a számára, és körültekintően öntözzük, mivel így a legtöbb probléma elkerülhető.

A gyakori szobanövény kártevők közül, a pajzstetvek és a levéltetvek, időnként megjelenhetnek rajta, ezeket könnyedén eltávolíthatjuk alkohollal átitatott vatta segítségével.

A növény legnagyobb ellensége a túlöntözés, mely gyökérrothadást okozhat. Ennek elkerülése érdekében fontos a megfelelő öntözési rutin kialakítása, és a jó szerkezetű, vízáteresztő talaj, valamint a megfelelő tartó használata.

A levelek barnulása több tényezőre is visszavezethető, többek között a túl kevés vízre, a hideg levegőre, vagy az erős napsugarakra, melyek megégethetik a leveleket. A magas páratartalom, az alacsony hőmérséklet, valamint a túlöntözés levélhullást eredményezhet.

A klívia szaporítása

A klívia szaporítása kétféle módon lehetséges: magvetéssel és az oldalsarjak leválasztásával. A magvetés során, a növény elvirágzás után összegyűjtött, pirosas árnyalatúra érett magjait vetjük el palántaföldbe. A csírázás lassú folyamat, amely az ideálisnak számító meleg környezetben is hónapokat vesz igénybe.

A másik módszer, az oldalsarjak leválasztása és külön cserepekbe ültetése. Ehhez kora tavasszal, éles és steril késsel válasszunk le saját gyökérzettel rendelkező sarjakat, ültessük el őket, és neveljük tovább, a kifejlett növényhez hasonló módon.

Mindkét szaporítási módszerrel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a virágzásra csak több év várakozás után számíthatunk, így, ha új növényekre szeretnénk szert tenni, érdemes lehet például kertészeti csoportokban növényeket cserélni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a klívia gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények