kókuszpálma

A kókuszpálma (Cocos nucifera) bemutatása, gondozása

kókuszpálma

Kókuszpálma a természetes élőhelyén / Kép forrása: Pexels.com

A kókuszpálma (Cocos nucifera) a pálmafélék családjába tartozó a Föld trópusi vidékein élő növény, melyet szobanövényként is tarthatunk. Eredeti élőhelyén hatalmasra növekszik, szobanövényként jóval kisebb a termete, de így is igazi dísze lehet a lakásnak, főleg, ha biztosítjuk a számára ideális, világos, meleg környezetet és párás levegőt.

Elhelyezés, hőmérséklet

Eredeti élőhelyéből adódóan, fény és melegigényes növény. Világos, meleg, párás helyen érzi igazán jól magát, de a teljes napsütést is bírja. Nyáron ne tarsuk 18 foknál alacsonyabb hőmérsékleten, nyáron déltájt árnyékoljuk be.

Öntözés, tápoldatozás

Vízigénye átlagos, az öntözés során gyökérlabdáját tartsuk állandóan kissé nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni a földlabdáját, de ne is tocsogjon a vízben. Mérsékelt töménységű tápoldattal, hetente tápoldatozzuk áprilistól szeptemberig. Ősszel és télen nem kell tápoldatozni.

Párásítás

kókuszpálma

Fiatal kókuszpálmák / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: McKay Savage

Páraigényes növény, szereti a párás levegőt, emiatt párásítani kell, vízzel való permetezéssel. Így biztosíthatjuk számára a magas páratartalmat, amire pl. a fűtési szezonban kiemelten figyelni kell, mivel a fűtés szárítja a levegőt.

Ha a levélcsúcsok száradni és barnulni kezdenek, joggal gyanakodhatunk alacsony páratartalomra.

Átültetés, szaporítás

Csak akkor ültessük át, ha okvetlenül szükséges, ha egy mód van rá ne bolygassuk. Ha szükségessé vált az átültetés, akkor azt tavasszal tegyük.  Szaporítása kókuszdióról, vagy magról történik.

Kártevők, betegségek

Kártevők és betegségek általában nem jellemzők rá. Az alsó levelek fonnyadása természetes folyamat, így képződik a természetben a törzse. Alacsony páratartalmú környezetben barnulni és száradni kezdenek a levélcsúcsai.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos, meleg helyet keressünk számára.

Öntözés: tartsuk egyenletesen nedvesen, ne álljon a vízben, de ne is száradjon ki a földlabdája.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron hetente tápoldatozhatjuk, mérsékelten tömény tápoldattal.

Párásítás: fontos, hogy biztosítsuk számára a párás levegőt a levelek permetezésével, ellenkező esetben a levélvégek száradni és barnulni kezdenek.

Átültetés: csak akkor ültessük át, ha nagyon szükséges, ne bolygassuk.

Szaporítás: magról, vagy kókuszdióról szaporítható.

Kártevők, betegségek: kártevők és betegségek nem jellemzők rá. A megfelelő gondozásra kell csak figyelni.

Képek forrása: Pexels.com; Wikipédia / Szerző: McKay Savage

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények