kullancs és bolhariasztó

Közismert tény, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében Magyarország erősen fertőzött területnek mondható. A hazánk területén előforduló közel 20 ismert faj közül azokat tekinthetjük különösen veszélyesnek, melyek mind embernél, mind állatnál okoznak megbetegedést.

A klímaváltozás hatására ugyanakkor hazánkban is jelennek meg újabb és egyre veszélyesebb fajok, ilyen például a mostanában gyakran emlegetett Hyalomma kullancs, mely a hazai példányokhoz képest viszonylag nagyobb méretéről és csíkozott lábairól könnyen felismerhető. 

Fertőzés

A fertőzött kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség kutyáknál a kutya-babéziózis és a Lyme-kór. Előbbinek egyelőre nem terjedt el széles körben az emberre (és macskákra) veszélyes változata, viszont a Lyme-kór gyakori előfordulásáról valamennyien hallottunk már. 

A humán orvosok számára viszonylag hamar diagnosztizálható a betegség a jellegzetes bőrtünet, az ún. “vándorló bőrpír” miatt, ám sajnos kutyáknál ilyen segítő “mankótünet” nem jelenik meg (vagy a szőr miatt nem látható). 

Míg a kórokozók általában a csípés után, vérszívás közben, a kullancs nyálával kerülnek a gazdaszervezetbe, addig a babéziák csak két-három nap elteltével, mert ennyi ideig tart, míg fertőzőképesek lesznek a kullancs nyálmirigyében.

Tünetek

A betegség maga kifejezett szezonalitást mutat; a legtöbb megbetegedés tavasszal és ősszel figyelhető meg, ami nem jelenti azt, hogy télen és nyáron ne fordulna elő. 

A kullancsok – más parazitákkal ellentétben – viszonylag rövid ideig tartózkodnak a gazdatesten, majd pár napos (egyes esetekben két-három hetes) lappangási idő után jelentkeznek a súlyos – akár életveszélyes – tünetek.

Ilyen tünet kutyánál a megváltozott kedélyállapot, az étvágytalanság, gyengeség, melyek jelentkezésekor haladéktalanul fel kell keresni az állatorvost.

Eltávolítás

Az egyik legfontosabb teendőnk a megelőzéssel kapcsolatban az, ha kutyánk bundájának alapos átnézése a mindennapi rutin részévé válik.

A kullancs a meleg, nyirkos, eldugott helyeket keresi a testen, így külön vizsgáljuk a hónalj, nyakörv alatti, lábujjak közötti és a végbél környéki területeket.

Praktikus lehet egy bolhafésű beszerzése, mellyel könnyedén eltávolíthatóak a még csak a szőrön mászkáló egyedek. 

Ha már bőrbe fúródott kullancsot találunk, azt csavargatás nélkül, határozott mozdulattal haladéktalanul távolítsuk el az erre a célra kialakított speciális csipesszel. A behatolás helyét fertőtlenítsük manuka méz vagy aloe vera alkalmazásával. 

A legfontosabb hangsúly azonban a megelőzésen legyen, lehetőleg többféle módszert együttesen alkalmazva. A piacon oly népszerű bolha- és kullancsriasztó termékek sajnos egytől-egyig olyan kemikáliákat tartalmaznak, melyek segítik ugyan a védekezést, de nem biztos, hogy egészségesek is hosszú távon. Mindenképp javasoljuk természetes megoldásokkal kiegészíteni.

A népi gyógyászatban jól ismert kullancsriasztó hatású – levendula- és citromfűtartalmú – illóolajokat és gyógyfüveket tartalmazó permetek kutyák esetében is biztonsággal használhatóak, így támogatva 100%-ig természetesen és vegyszermentesen az élősködők elleni küzdelmet. Ezt javasoljuk minden séta előtt alkalmazni kb. 2-3 óránként.

Kiegészítheted a védekezést kemikáliamentes, ultrahangos kullancsriasztóval is, mely a kullancsok Haller-szervét zavarja, belsőleg pedig hatékony kiegészítés a feketeköménymag-olaj, melynek illatát kedvencünk bőre áraszt, amit a vérszívók inkább elkerülnek.

Sajnos 100%-os kullancs elleni védelem nem létezik, ezért érdemes minden fronton bevetni a védekezést!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom