komposztálás
komposztálás

Kép forrása: Pixabay.com

Noha számtalan előnye van egy kertes háznak, azonban a több lehetőség, a saját zöldövezet fenntartása rengeteg kapcsolódó kérdést szül, így például az állandó kertgondozás mellett többek között a zöldhulladék problémáját is felveti.

Egy ház körüli kertben ugyanis még akkor is folyamatosan termelődik valamennyi zöldhulladék, ha csak egyszerű pázsitunk van, hiszen hetente legalább egyszer le kell nyírni a füvet, ami egy szezon alatt egy nagyobbacska kupac hulladékot jelent.

Dísznövények, gyümölcsfák és sövények esetén a növényei nyesedék és a levelek mennyisége ráadásul fokozódik, ezáltal bár bio-szemétről beszélünk, egy idő után ennek az elhelyezése is rengeteg kérdést vet majd fel.

Az egyik leggyakoribb, hogy komposztáljuk-e a zöldhulladékot, vagy inkább a szakszerű elszállítás mellett döntsünk? Bár sokan egyértelműen rávágják, hogy a komposztálás a legjobb megoldás, amiért még fizetnünk sem kell, azonban egy nagyobb kert esetében már az első év után rájöhetünk, hogy ez az út korántsem olyan járható, mint gondoltuk.

Hogy egyértelművé tegyük a kérdést, az alábbiakban a komposztálás és az elszállítás előnyeit, illetve hátrányait is sorra vesszük a témával kapcsolatos könnyebb döntés érdekében, ebben Zoldhulladek.eu szakértő csapata volt segítségünkre.

A komposztálás

komposztálás

Kép forrása: Pixabay.com

Habár a komposztálás alapötlete nagyszerű, hovatovább könnyedén megvalósítható otthoni körülmények között, azonban olyan sok tévhit kering ezzel kapcsolatban, hogy a legtöbbször már az első szezon után kudarcot vallanak a kerttulajdonosok.

Ennek az oka, hogy nem ismerik a komposztálás szabályait, illetve előkészületeit, lévén aki egy kupacra összeszór minden hulladékot a kertből, ezáltal a fás szárú nyesedéket aprítatlanul keveri a lágy szárú növényi maradványokkal, az nem komposztál, hanem csak egy gusztustalan, bűzölgő, hovatovább egyre nagyobb rothadó kupacot kap eredményül.

Ennek az oka, hogy minden növénytípusnak megvan a maga bomlási ideje, ezáltal míg egyeseket nem szabad elegyíteni, addig másokat csak bizonyos előkészületek mentén szabad bedolgozni a komposztba.

Az előkészítés pedig sok esetben nemcsak speciális gépeket – darálókat és szecskázókat – igényel, hanem maga a folyamat is elég időigényesnek tekinthető.

Mindemellett pedig maga a komposztálás, avagy a biológiai lebomlás folyamata sem megy egyik napról a másikra, tehát ha nincs speciális konténerünk, csak egy elkülönített részen próbáljuk komposztálni – pontosabban inkább tárolni – a növényi hulladékot, az a folyamatosan növekvő kupac miatt esztétikailag alaposan leronthatja kertünk megjelenését, de a legrosszabb, hogy a kellemetlen szagokat is el kell viselnünk.

A komposztálás tehát csak megfelelő alapismeretek mellett ajánlott, de szerencsére ma már vannak alternatív megoldások – például a faágak feldolgozása gyújtósnak –, így hatékony, gyors, nem mellesleg kényelmes lehet a zöldhulladék egyszerű elszállíttatása.

A zöldhulladék elszállítása

komposztálás

Kép forrása: Pixabay.com

Ez a szolgáltatás ma már nemcsak cégeknek és nagyobb mennyiség esetén, hanem magánszemélyeknek, kisebb kertek mellett is elérhető.

Igénybevétele mellett nem kell azon aggódnunk, hogy hol tároljuk, vagy mit kezdjünk a levágott ágakkal, virágokkal és fűvel, lévén annyi dolgunk lesz csupán, hogy a zöldhulladékot összegyűjtjük, speciális zsákokba szedjük, majd a választott szolgáltatóval egyeztetett időpontban átadjuk a szállítóknak a megfelelő díj kifizetése mellett.

A zöldhulladék ilyenkor biztosan olyan helyre kerül, ahol gondoskodnak a szakszerű feldolgozásáról, tehát nem kell illegálisan elégetnünk vagy szintén törvénytelenül leraknunk egy erdő szélén, ahol ugyan önmagában nem okoz kárt, hiszen bio-szemétről van szó, ellenben a statisztikák szerint az engedély nélkül lerakott növényi hulladékok rengeteg veszélyes tűzeset indulásához vezethetők vissza.

A zöldhulladék elszállításával a nyesedéket maximum pár napig kell elviselnünk a kertünkben, utána azonban nem kell takargatnunk vagy kerülgetnünk, hovatovább a kellemetlen szagoktól is megszabadulunk.

Ez tehát egy praktikus, de ami még ennél is fontosabb: kényelmes megoldás, hiszen hiába mondják sokan, hogy milyen jó az otthoni komposzt, a valóságban megfelelő előkészület és feldolgozás mellett soha nem tudunk olyan minőségű és olyan mennyiségű anyagot előállítani, hogy azt önmagában fel tudjuk használni például a termőföldön vagy a virágágyásban. A legjobb alternatíva ebből fakadóan tehát az elszállítás lesz!

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert