gyepszellőztetés

Molnár Gábor Éva kertészmérnök egy nagyon részletes bejegyzésben foglalta össze nekünk a gyepápolás kora tavaszi teendőit, kezdve a gyepszellőztetéstől, a felülvetésen át, a gyep sárgulásának kezeléséig. Nagyon köszönjük a hasznos írást!

Ébresszük fel a gyepet!

Azok a tavaszi illatok, amelyek körüllengenek bennünket a téli, morcos napok után, talán ahhoz nincs is fogható.

Gondolom, mindenki tele van tettvággyal, amikor kisüt a nap, és legszívesebben, varázsolna a ház köré egy csodás gyepet, hogy amire már megérkezik a 20 oC, akkora már a kinn tartózkodás élvezetes és szemet gyönyörködtető legyen.

Lépésről-lépésre

Gyepszellőztetés

gyepápolás

Kép forrása: Pixabay.com

Gyepszellőztetés során géppel vagy egy speciális gereblyével jól megritkítjuk a fűállományt a felesleges, elhalt és sárga levelektől, így teret engedünk az új fűszálak megjelenésének. Lényegre törően a fűállomány növekedését és megújulását serkentjük, pont úgy, mint a haj esetében hajvágásnál.

A gyepszellőzetés nagyon áldásos hatásait azonban sokan nem ismerik, akik pedig igen, ódzkodnak ettől a munkafolyamattól, mivel túl drasztikus beavatkozásnak ítélek meg. Mivel minden évben nem vetünk új füvet, így ez a módszer a legalkalmasabb arra, hogy megújítsuk a fűállományunkat (habár első alkalommal tényleg ijesztőnek tűnhet).

És mivel megújulási folyamatról van szó, az első legideálisabb időszak ennek elvégzésére a tavasz, hisz minden növény hajtásnak indul ilyenkor, és újra lüktető élet költözik a természetbe. Legjobb a gyepszellőztetést egy rendszeres, visszatérő folyamattá tenni minden tavasszal és ősszel. A hatása nem marad el!

Felülvetés, ha szükséges

fű

Kép forrása: Pixabay.com

A gyepszellőztetés ideje a legideálisabb arra, hogy elvégezzük a felülvetést is, ha úgymond szükséges kertünkben. Ez egy kettő az egyben megoldás lehet.

Felülvetéssel pótolhatjuk a megritkult fűállományt, így visszanyerve füvünk optimális sűrűségét, emellett ezzel kiszoríthatjuk a gyomkelés lehetőségét is. Rehabilitációs foltozásnak is nevezhetnénk.

Nemcsak a megritkult fűállományra szoktam felülvetést javasolni, hanem a következő esetekben is, akkor ha:

 • A moha eluralkodik a kertben
 • Vakondtúrások borítják kertünk jelentős részét
 • A gyomok eluralják kertünket
 • A gombabetegség jelentős kárt tesz a gyepállományban.
 • Pajor vagy lóbogár elrágja a gyep gyökerét
 • Jelentősen árnyékos részeknél kikopott a gyep (árnyékos területeknél ezt érdemes két évente elvégezni)

Hogyan lássunk hozzá a felülvetéshez?

 1. A gyepet nyírjuk le a szokásosnál alacsonyabbra (tarhoz közeli állapot)
 2. Amint említettem érdemes ezt a folyamatot a gyepszellőztetéssel egybekötni, mivel a következő lépésként gereblyével, ill. gyepszellőztető géppel ki kell takarítanunk a területet az elhalt gyepszálaktól.
 3. A gyepszellőztető optimális esetben elsőre fellazítja a talajt. Ha nem, akkor többször át kell mennünk az adott területen vele. Kötött talaj esetében nehézséget okozhat a talaj felpuhítása, amit termőhomok felszórással lehet némileg korrigálni.
 4. Juttassunk ki tápanyagot (javasolom a DCM mix2-t, mivel ez serkenti a gyökerezést. A tápanyag felét használjuk el, mivel a másik felét vetés után szórjuk ki)!
 5. Következő lépés a fűmag kiszórása. Annyi fűmagot készítsünk, mintha szűz területet akarnánk bevetni, tehát ne spóroljunk vele!Figyelem! Amennyiben nem ismerjük gyepünk fajtaösszetételét, érdemes az egész gyepet felülvetni, különben meglehetősen nagy eséllyel lesz tiri-tarka a felülvetett fűmag fajtajellege miatt.
 6. A vetés befejeztével a fűmagot le kell takarnunk fél cm vastagságban VIVIMUS  talajjavító szerves anyaggal. A magot lefedjük gyakorlatilag egy védő réteggel.
 7. Napi egy vagy kettő öntözéssel kikelesztjük a magot (az új fűmag 10-14 napra kel, vigyázzunk a kelesztésre).
 8. Az összes fűmag kikelése után szabad csak füvet vágni a területen! Amennyiben  a többség  eléri  a 8-10 cm magasságot, bátran végigtolhatjuk a fűnyírót az állományon.
 9.  Az első fűnyírás után szórjuk ki a maradék DCM mix2 tápanyagot a területre, és emellett kezeljük folyékony talajjavítóval!

A kikelt fűállomány a régi gyephez képest esetlennek tűnhet. De ne elégedetlenkedjünk a látvány miatt, az idő mindent megold! Két hónap elteltével a fiatal állomány is belesimul habitusában a meglévő állomány közé. Igaz kissé halványzöldebb színű lesz az újvetés, de meg fog az is öregedni félév után.

Sárgafoltos gyep kezelése (egész évben)

Először is egy régebbi probléma okaként jelenik meg tavasszal, ami tulajdonképpen régen is ott lapult már a fűben, csak eddig esetleges kisebb kiterjedése miatt nem lett kezelve, de ez sajnos legtöbbször gombabetegség. A tavalyi év rendkívüli esőzései elősegítették a gombabetegség rohamos terjedését, és nemcsak itt-ott jelentek meg sárga foltok a gyepen. Szinte országos problémává vált ez tavaly.

Ezt lehet kezelni növényvédelemmel és helyes tápanyagozással, de a várt hatás nem mutatkozik mindig kielégítően. Szinte állandó kezelésben kell a gyepet tartani, ha meg akartjuk a fűállományt őrizni szépségében.

Az igazi megoldás a hosszútávon való gondolkodásban rejlik:  a talajban élő gombabetegséget előidéző gombafajokat egyszerűen szorítsuk ki a földből.

Micsoda megkönnyebbülés lenne, ha egyszer végre megszabadulnánk azoktól a bizonyos sárgulásoktól, amik időközönként előbukkannak, de nem lehet tudni, mi idézi elő őket. Szinte egyik hétről a másikara képes elterjedni a sárga folt (barnás ,enyhén rózsaszín)  gondosan ápolt gyepen.

Hatásos összetevőkből álló ellenszer (Antagon és a Vivisol)

A megoldás a DCM Antagon talajjavító szerves tápanyagában van, ami 5 faj gombatörzset tartalmaz, amely egyszerűen kiszorítja a fű számára káros  fusarium gombafajokat, és örökre eltűnik a gombabetegség rejtélyes megjelenését.

Segítő társa a DCM Vivisol minigran talajjavító tápanyag, amely pálcika alakú baktériummal van dúsítva (Baccilus sp.). Ez erősíti a talajlakó társadalom egyensúlyának felállását.

Mindkét talajjavító 50% szerves anyagot tartalmaz, ami az állandó műtrágyázás okozta talajsavanyodás folyamatát megállítja, és életet visz a talajba, hogy az képes legyen termőtalajként viselkedni.

Ha arra vágyunk, hogy a gyepfenntartás nyugis legyen egész évben, akkor én a talajjavítást nem hagynám ki a kezelések sorából!

A tavaszi gyeptrágya szórása mellé a talajjavítást is érdemes bevállalni, akkor olyan folyamatot indítunk el, amit gyógyításnak nevezhetünk. Így könnyedén megszabadulhatunk az örökösen megjelenő sárga gombabetegség okozta foltoktól és a vele járó frusztrációtól.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök, a füvesasszony (http://kertfuvesites.hu)

Képek forrása: Pixabay.com; Kertfuvesites.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert