korai zanót

A korai zanót (Cytisus x praecox) bemutatása, gondozása

korai zanót

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A korai zanót (Cytisus x praecox) kb. 1,5méteres magasságot elérő, bokros növekedésű, sűrű ágrendszerű lombhullató cserje. Díszítőértékét a felfelé törekvő zöldesszürke szárakon nyíló bézs színű, vagy sárga virágok adják.

Virágai a tavasz második felében, nagyjából egy hónapig díszítenek. Levélzetét szürkészöld, apró, szőrözött levelek alkotják. A korai zanót a mérgező növények sorát gyarapítja, az egész növény enyhén mérgező.

A korai zanót viszonylag ellenálló, nem túl igényes növény, két dologra kell csak kiemelten odafigyelni. Az egyik, hogy ne ültessük meszes talajba, a másik, hogy az átültetést nagyon megsínyli, ezért lehetőség szerint végleges helyére ültessük.

Ültetési helyéül világos, napos helyet válasszunk. Talajok közül leginkább az átlagos adottságú, jó vízáteresztő, savas, vagy semleges kémhatású talajokat kedveli.

Vízigénye átlagos, a párát viszont kimondottan kedveli. Szárazságban öntözzük mérsékelten. Júniusban a virágzást követően lehet elvégezni az évenkénti metszést, ilyenkor az új hajtások felét távolítsuk el.

Szaporítására legjobb módszer a dugványozás, amit zöld és félfás dugvánnyal is megpróbálhatunk, esetleg magvetéssel is kísérletezhetünk.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék