korallbogyó

A korallbogyó bemutatása, igényei, gondozása

korallbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A korallbogyó (Nertera granadensis), egy igazán érdekes megjelenésű, apró termetű évelő szobanövény. A kicsi, tömött, gömbölyded formájú növény, nyár végén megjelenő narancsszínű bogyóival díszít, amelyek megfelelő gondozás mellett, hónapokig is megmaradnak.

Igazán jó választás azok számára, akik nem túl helyigényes, viszont mutatós növényt keresnek.

Elhelyezés, hőmérséklet

Lakásban, vagy nyáron a szabadban, világos, félárnyékos helyet válasszunk számára, ahol tűző nap nem éri, de megfelelő mennyiségű fény igen.

A hőmérséklet szempontjából, szintén az arany középút a megfelelő, ne legyen túl hűvös, de túl meleg sem, az ideális hőmérsékleti tartomány 10-24 fok között van, azaz a szobahőmérséklet teljesen jó.

Öntözés, tápoldatozás

korallbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: jacinta lluch valero / Licence: CC BY-SA 2.0

A korallbogyó gondozása során, talán csak az öntözés, az a teendő, amelyre kiemelten oda kell figyelnünk. A növény megsínyli a túlöntözést, ugyanakkor nedves földet igényel. A levelek ráadásul a víz hatására elkezdhetnek rothadni is, úgyhogy a korallbogyó esetében célszerű langyos vízzel alulról öntözni.

Ahogy a legtöbb növénynél, úgy a korallbogyónál is igaz, hogy télen csökkenteni kell az öntözés mennyiségét. Tápoldatozni, bőven elég havonta egyszer a virágzástól, a bogyók kifejlődéséig tartó időszakban.

Virágföld tekintetében nincsenek különleges igényei, jó vízelvezetésű, általános virágföldben szépen fejlődik.

Betegségek, kártevők

Kártevőktől nem kell tartanunk, azonban a túlöntözés, valamint a szürkepenész is a növény rothadását okozhatják. 

Szaporítás

Szaporítására a tavasz a legmegfelelőbb, ekkor magokkal, vagy rizómaosztással szaporítható.

Képek forrása: Flickr / Szerző: jacinta lluch valero / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények