korallbokor

A korallbokor (Solanum pseudocapsicum) bemutatása, gondozása

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

A korallbokor vagy díszparadicsom a csucsorfélék családjába tartozó Közép és Dél-Amerika területén őshonos növény. Sárga, narancs és élénkvörös színben pompázó bogyós termései épp az év szürkébb hónapjaiban csempésznek vidámságot otthonunkba.

A díszes termések jellemzően szeptembertől februárig maradnak meg a növényen, ha nem tartják túl meleg helyen, így a korallbokor akár a karácsonyi asztal ünnepi dísze is lehet. Nem csak terméseivel díszít, májusban és júniusban van a növény virágzási ideje, ilyenkor fehér virágokat hoz.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező! A színes termések vonzók lehetnek a gyerekek számára. Próbáljunk olyan helyet választani a növény számára, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

korallbokor

Kép forrása: Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Elhelyezés, hőmérséklet

A korallbokor napos vagy világos, levegős helyen érzi legjobban magát, nyáron a szabadban is tarthatjuk. Télre olyan helyet válasszunk számára, ahol nincs túl meleg, kb. 10-15fok van.

Öntözés, tápoldatozás

A korallbokor vízigényes növény, tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, ősszel és télen viszont elég csak annyira, hogy ne száradjon ki a földje. Tápoldatozni elég kéthetente a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Átültetés

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Paul venter

Az átültetést végezzük el tavasszal, B típusú virágföldbe és csak kicsivel nagyobb cserépbe. Ilyenkor érdemes visszavágni a növényt és csökkenteni egy kicsit a gyökérlabda méretét is.

Szaporítás

Szaporítani magról lehet. Ehhez a termés húsát válasszuk le a magról, majd hagyjuk kissé megszáradni az így begyűjtött magot. A magot tavasszal érdemes elültetni. Ahhoz, hogy szép bokros formát érjünk el, a fiatal növényeket kétszer is visszametszhetjük.

Kártevők, betegségek

A levéltetű, az üvegházi molytetű és a takácsatka egyaránt problémát okozhat, ha túl meleg és száraz helyen tartjuk. Megelőző jelleggel érdemes a növényt vízzel permetezni, így kellemesen párás környezetet alakíthatunk ki.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI; Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Paul venter

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények