tömött korallvirág

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) bemutatása, gondozása

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Hazánkban is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírható, így éven át csodálhatjuk sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsuk sötétben a növényt, takarjuk le, vagy helyezzük egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveljük tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

Öntözés, elhelyezés, tápoldatozás

Kerüljük a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz. Elhelyezésekor világos helyet keressünk számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt, fényhiányos helyen megnyúlik.

Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodjunk a tápanyagok pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással.

Párásítás

A korallvirág nem kényes a levegő páratartalmára, a szoba szárazabb levegője sem okoz számára különösebb problémát, így a közvetett vagy közvetlen párásítás gondját leveszi a vállunkról, nem kell külön párásítani.

Metszés, átültetés

Az elnyílt virágzatot azonnal vágjuk le a tőről, majd a virágzás befejeztével metsszük meg a zöld részt is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetünk.

Ha szükségessé válik az átültetése például mert a földje rossz szerkezetűvé vált és tápanyag tartalma is kimerült, akkor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldbe ültessük át.

Összefoglalva:

Elhelyezés: a korallvirág helyéül napos, vagy világos helyet keressünk, fényhiányos környezetben csúnyán megnyúlik.

Újravirágoztatás: 6 héten keresztül, naponta 14 órán át legyen sötétben a növény, a fennmaradó időben világos helyen tartsuk.

Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, mivel pozsgás növény, ezért leveleiben nedvességet tárol.

Tápoldatozás: a virágzáshoz sok tápanyagra van szükség, ezért ha szeretnénk a korallvirág virágaiban gyönyörködni, tápoldatozzuk kéthetente.

Párásítás: a levegő páratartalmára nem kényes, nem szükséges a párásítással foglalkozni.

Metszés: metszésre azért van szükség, hogy ösztönözzük a virágzást, és hogy a növény megőrizze, bokros, tömött formáját. Az elszárad virágokat azonnal vágjuk le, és a virágzás után a zöld részeket is vágjuk vissza.

Átültetés: az átültetéshez lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk. Az átültetésre akkor lehet szükség, ha a talaj szerkezete már rossz, tápanyag tartalma pedig kimerült.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Forrás: Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények