koriander

A koriander (Coriandrum sativum) bemutatása, gondozása

koriander

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A koriander (Coriandrum sativum) a Földközi-tenger vidékén őshonos, egyéves lágyszárú növény. Maximális magassága kb. 60cm, levélzetét jellegzetes ízű szabdalt levelek alkotják.

Termése bordázott felületű, barna árnyalatú, gömb alakú mag. Levelei és magjai is felhasználhatók fűszerként, gyógynövényként. Fűszerként jól illik az ázsiai, indiai, valamint dél-amerikai konyha ételeihez is.

A korianderből készített illóolaj antibakteriális és gombaölő hatású is egyben. A levelek és a magok főként, emésztési problémák kezelésében, valamint az étvágy javításában segítenek, a levelek fogyasztása a koleszterin szintet is mérsékeli.

A koriander fényigényes, átlagos hőmérsékletigényű növény. Kedveli a napos, világos elhelyezést, a túlzott forróságot viszont nem igazán, ennek hatására felnyurgul. Nevelhető szabadföldben és cserépben is, utóbbi esetben mély cserepet válasszunk, mivel tekintélyes gyökeret fejleszt.

Talajok közül leginkább a tápanyagban bővelkedő, jó vízáteresztő talajokat kedveli. Vízigénye átlagos, mérsékelt öntözést igényel. Szaporítani magvetéssel lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Forrás: fuszernoveny.blogspot.hu

Comments are closed.