bestbar

A tudatos életmódra való törekvések egyre inkább beszivárognak a mindennapjainkba, és ez így is van rendjén. Fontos, hogyha csak néhány apró döntéssel is, de befolyásoljuk és csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

Bár az otthoni környezetben már elég ügyesen és könnyedén ki tudjuk alakítani a fenntartható életvitelhez szükséges rendszereinket, azonban más esetben is lehetőségünk van a fejlődésre.

Gondoltál már például arra, hogy zöld esküvőt szervezz? Bizony, egy kis odafigyeléssel ma már erre is van mód – mutatunk hozzá néhány szuper tippet!

Egymáshoz közeli helyszínek mellett dönts!

Az esküvői helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb feladat a szervezéskor. Végtelen szempont van, amit ilyenkor figyelembe kell venni: az évszak sajátosságaitól kezdve, a stíluson át, a férőhelyek számáig. Ha viszont környezetbarát oldalról közelíted meg a nagy napot, akkor más tekintetben is fontos, hogy mérlegelj.

Magyarországon szerencsére egyre több olyan rendezvényközpont, étterem és hotel is létezik, ami környezettudatos értékek mentén működik. Érdemes ezek közül választani, de ha más nem, már azzal is egy lépéssel többet teszel a bolygóért, hogyha a ceremóniát és a vendégvárást vagy ugyanarra vagy egymáshoz közeli helyre szervezed. Ennélfogva kevesebb lesz az autóban töltött idő és a szén-dioxid-kibocsátás.

Kölcsönzés helyett varrass saját ruhát!

Biztosan állíthatjuk, hogy menyasszonyként a ruhaválasztást várjuk a legjobban, amikor belevágunk az esküvőszervezésbe. Persze, hogy azt várjuk, hiszen majdhogynem kislánykorunktól kezdve megvan a konkrét elképzelésünk az esküvői megjelenésünkről. Ha te is épp ebben a cipőben jársz, akkor már most bátorítunk egy saját ruha elkészítésére. Miért?

Mert bár a kölcsönzés sokkal tudatosabb döntésnek tűnik, mégsem az. Tekintve, hogy a bérelt ruhák rengeteg környezet- és egészségkárosító folyamaton mennek keresztül (például: fertőtlenítés vagy keményítés), a saját ruha megvarratása máris sokkal fenntarthatóbb döntésnek számít.

bestbar

Kép forrása: Freepik.com

Más szempontból persze pazarlásnak tűnhet, hiszen jó esetben csak egyszer viseled. Ilyenkor viszont jusson eszedbe, hogy egyrészt bármikor meghirdetheted (pont úgy, mintha garázsvásáron továbbadnád a nem használt, de jó minőségű ruháidat), másrészt át is alakíttathatod egy egyszerű alkalmi ruhává, amit később bármilyen elegáns eseményen viselhetsz.

Válassz újrahasznosítható esküvői kiegészítőket!

Nemcsak az ördög rejlik a részletekben, de a környezettudatos esküvő is! Elsőre nem is gondolnánk, hogy milyen apróságokkal vagyunk képesek kétszer annyi szemetet termelni az átlagosnál.

Hagyományos és még napjainkban is divatos szokás például a szertartás végén virágszirmokat vagy rizst szórni az ifjú párra. Ezzel szemben viszont sokkal fenntarthatóbb megoldás, ha lebomló anyagokból készített, stílusos konfettit vagy olyan magvak szórását választod az ünnepléshez, amit később a madarak felcsipegethetnek.

Emellett rengeteget spórolhatsz (és még környezetbarát módon is járhatsz el) hogyha az esküvői meghívót elektronikus formában küldöd ki a násznép tagjainak. Ha még egy esküvői weboldalt is készítesz mellé, akkor az összes fontos információt egy helyen, gyorsan és fenntartható módon tudod közölni a vendégeiddel.

Gondolj arra, hogy mennyivel csökkented így a papírfelhasználást! Persze, ragaszkodhatsz a klasszikus meghívókhoz is, de akkor érdemes legalább újrahasznosított papírból elkészíttetned őket.

Segítsd az esküvőddel a magyar kisvállalkozókat!

Nincs is szebb annál, amikor az esküvőddel társadalmi szempontból is odafigyelsz a környezetedre. Épp ezért azt javasoljuk, hogy a szolgáltatók kiválasztásakor mindig a hazai kisvállalkozók mellett dönts, őket támogasd!

bestbar

Kép forrása: Freepik.com

Például a menyasszonyi csokorhoz és a dekorációhoz szükséges virágokat itthoni kertészetekből válogasd össze, az esküvői menü alapanyagait pedig magyar termelőktől szerezd be. Az ilyen, és ehhez hasonló döntésekkel jót is teszel, ráadásul a szállítás során felmerülő szén-dioxid-kibocsátásra közvetetten is odafigyelsz.

Továbbá ilyenkor érdemes olyan szolgáltatókat is figyelembe venned, amikről egyébként is tudod, hogy tudatos irányt követnek. Ha például nagyon szeretnéd, hogy egy kávébár is legyen az esküvődön – aminek hála vendégeid az egész nap folyamán specialty kávékat fogyaszthatnak -, gondolj a fair trade vonalra és annak jelentőségére.

Így a fenntartható termesztésnek és a minőségi kávéélmény biztosításának köszönhetően dupla lesz az öröm és az odafigyelés.

Gondolkodj karitatív és zero waste szemmel!

Karitatív szemlélettel az esküvődet egy még szebb emlékké varázsolhatod, sokféleképp segíthetsz. Még napjainkban is szokás, hogy a búcsú alkalmával a vendégeket egy kis aprósággal megajándékozzuk, ezzel is megköszönve, hogy együtt osztoztak az örömünkön és boldogságunkon.

Általában nagy fejtörést szokott okozni, hogy mi legyen ez és honnan érkezzen, pedig kézenfekvő: keress egy olyan alapítványt vagy egyesületet, ahol saját készítésű ajándéktárgyakat készítenek és vásárolj onnan valami kedves mütyürt! A pénzed így biztos, hogy jó helyre kerül.

A tudatos életvitellel kéz a kézben jár a zero waste értékek szem előtt tartása is. A még friss és fogyasztható ételeknek biztos, hogy a násznép is örül, de sokkal nagyobb boldogság, hogyha rászorulók között osztod szét őket.

Ne aggódj, több szervezet is létezik, ami segíteni tud a kivitelezésben. Kedves gesztus továbbá, hogyha a megmaradt virágokat a közeledben lévő öregek otthonába szállíttatod, ezzel is feldobva az idősek mindennapjait.

Ne feledd, a megmaradt esküvői dekorációt is újrahasznosíthatod, elajándékozhatod, eladhatod!

A legkisebb figyelmesség is számít

Gyönyörű dolog, hogyha az esküvődet “zöldebbre”, szervezed, de kizárólag csak annyi környezettudatos megoldást alkalmazz, ami még neked és párodnak is komfortos. Ha csak egy lépést is teszel abba az irányba, már akkor is sokat segítesz – ezt tartsd szem előtt!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna