lakás

Mindenki szereti tervezgetni otthonát, átalakítani, felújítani, átrendezni, csinosítgatni azt. Vannak azonban otthona berendezésén, a megfelelő kanapé, szőnyeg vagy polc megtalálásán túl is lehetőségei.

Ha törődik a környezettel, és szeretne úgy élni, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, akkor hozzon létre egy környezetbarát otthont, amely minimális negatív hatással van a természetre. Környezetbarát szemléletét azzal is jutalmazza, hogy pénzt takarít meg otthona működtetésén.

Összegyűjtöttünk 10 tippet arra vonatkozóan, hogy  környezetbarát otthont létrehozni (új építésű és felújított házak esetében egyaránt) a modern technológia és az innovatív megközelítések alkalmazásával.

1. Használja az esővizet, amennyire csak lehetséges

Ha friss vizet használunk az autómosáshoz, a kert öntözéséhez vagy akár a WC lehúzásához, az megterheli a környezetet, és szükségtelenül drágává válik. Ezekhez a tevékenységekhez a legjobb, ha a tetőről a visszatartó tartályokba lefolyó esővizet használjuk. A víz ezután kiszivattyúzható a tartályból, vagy közvetlenül a házba vezethető, és a WC öblítésére használható.

Az esővíz mellett a környezetbarát háztartások az úgynevezett szürkevízzel is dolgoznak, amely a zuhanyozás vagy a vízzel való mosás után keletkezik. Ha a használt ivóvizet jó minőségű szűrőrendszerrel tisztítja, akkor újra felhasználhatja a kertben vagy a WC öblítésére.

növény

Kép forrása: Unsplash.com

2. Csökkentse a vízfogyasztást perlátorral (sugárszabályozóval)

Könnyedén csökkentheti háztartása ivóvízfogyasztását anélkül, hogy költséges beruházásokat eszközölne visszatartó tartályokba vagy szűrőrendszerekbe. Ha víztakarékos perlátort szerel fel a csapokra, akár a felére is csökkentheti a vízáramlást anélkül, hogy a mosási hatás jelentősen romlana.

A perlátor levegőzteti a vizet, csökkenti a fröccsenést és folyamatos áramlást biztosít. A zuhanyfejek vagy kádcsapok egy-egy modellje gyakran hagyományos és környezetbarát perlátoros kivitelben is kapható.

3. Környezetbarát WC gazdaságos öblítéssel

A WC minden egyes öblítésével nagy mennyiségű víz kerül felhasználásra. Különösen a többszemélyes háztartásokban érdemes megfontolni egy olyan környezetbarát WC beszerzését, amely sokkal kevesebb vizet használ öblítésenként.

Az általános öblítők körülbelül 3 liter vizet használnak egy kis öblítéshez és 6-9 liter vizet egy nagy öblítéshez. A modern öko öblítőrendszereket úgy tervezték, hogy öblítésenként mindössze 2-4 liter vizet használjanak, anélkül, hogy a mosási hatást veszélyeztetnék. Ha a hagyományos öblítést öko öblítésre cseréli, a WC vízfogyasztása körülbelül a felére csökken.

4. Válasszon olyan jól szigetelő ablakokat, amelyek fényáteresztése átlagon felüli

A vízfogyasztás mellett a fűtési rendszer is jelentős környezeti terhet jelent az otthonokban. Minél több energiát igényel egy otthon fűtése, annál drágább a működtetése, és annál jelentősebb az ökológiai lábnyoma. Ezért fontos az épületburkolat alapos lezárása, hogy csak minimális hőmennyiség szökjön ki rajta keresztül.

Minden környezetbarát otthon abszolút alapját a háromrétegű üvegezéssel ellátott modern ablakok képezik, amelyek jelentősen csökkentik az épület energiafogyasztását.

Végső soron mindegy, hogy PVC, PVC-alumínium vagy fa-alumínium ablakok mellett dönt. Mindig ki kell azonban tűnniük a minőségi kivitelezés, a legjobb szigetelőanyagok, a hőszigetelő üvegezés révén.

lakás

Kép forrása: Unsplash.com

5. Kerülje a szükségtelen szellőztetést nyitott ablakokon keresztül.

Ha az a szokása, hogy hosszú ideig nyitott ablakokkal szellőztet, akkor feleslegesen veszít értékes hőt. Ahhoz, hogy otthona újra felmelegedjen, a fűtési rendszernek teljes fordulatszámon kell működnie, ami sok energiát fogyaszt.

Ha ablakon keresztül szeretné szellőztetni a helyiségeket, akkor a rövid és intenzív szellőztetést kell előnyben részesíteni, amely során a kilélegzett levegőt friss levegő váltja fel, és a tárgyak felületének nincs ideje lehűlni.

Másrészt ne hagyja nyitva az ablakokat hosszú időre. Környezetbarát megoldás olyan ablakok beépítése, amelyek az ablakszárnyba integrált szellőzőrendszerrel rendelkeznek, amely az ablak kinyitása nélkül is gondoskodik a szellőzésről.

Ha a szellőzés elhúzódik, értékes hőt veszít. Rövid ideig és intenzíven szellőztessen!

6. A hővisszanyerő rendszer visszanyeri a maradék hőt

Különösen az alacsony energiafelhasználású és passzívházakban népszerűek a hővisszanyerő rendszerek. Egyrészt az ablakok kinyitása nélkül is biztosítja a friss levegő folyamatos beáramlását, másrészt csökkenti a fűtési igényeket. Amikor a „szennyezett” levegőt friss levegőre cserélik, a maradék hő átadódik. A kintről érkező hideg levegő így gyorsan felmelegszik és kering a lakásban anélkül, hogy a beltéri hőmérséklet csökkenne.

7. Szabaduljon meg az összes áramfalótól

Az új háztartási készülékek kiválasztásakor mindig nézze meg az energiahatékonysági osztályt. Kerülje a B vagy annál alacsonyabb osztályú, nem hatékony készülékeket, amelyek hihetetlenül nagy áramfalók. Javasoljuk, hogy csak A+, A++ vagy A+++ készülékeket vásároljon, amelyek nagyon energiatakarékosak. Minél kevesebb áramot használ, annál többet segíthet a környezetnek.

8. Az intelligens otthoni rendszerek javítják az otthona irányítását

A modern technológiának köszönhetően automatizálhatja otthona működését, és javíthatja a működés feletti ellenőrzést. Nagy trend az intelligens otthonvezérlő rendszerek beépítése, amelyek lehetővé teszik a fűtés, a hővisszanyerés, az árnyékolás vagy a készülékek automatikus és távvezérlését.

Például felmérhetik, hogy senki sincs a lakásban, és így csökkenthetik a fűtési teljesítményt, beállíthatják a szellőzést és kikapcsolhatják a világítást vagy a készülékeket.

Az ablakokat és az árnyékolást is könnyen szabályozhatja elektronikus rendszerekkel, például a rendszer figyelmeztet a nyitott ablakokra, vagy biztosítja, hogy a redőnyök automatikusan lehúzódjanak az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően.

9. Megújuló energiaforrások használata

Ha környezetbarát módon szeretne élni, és a lehető legjobban kihasználni a természet ajándékait, nem szabad megfeledkeznie a megújuló energiaforrások használatáról. Az alacsony energiafogyasztású és passzívházakban leggyakrabban a napenergiát használják, akár közvetlen vízmelegítésre napkollektorok segítségével, akár villamosenergia-termelésre fotovoltaikus panelek segítségével.

ház

Kép forrása: Unsplash.com

10. Zöld tető – jótett a környezetért

Különösen a városi területeken egyre nagyobb az érdeklődés a zöldtetős házak és lakások építése iránt. Ezek ökológiai szempontból nagyon hasznosak, mert elősegítik az oxigéntermelést, csökkentik a por mennyiségét, illetve jó környezetet teremtenek a méhek és más hasznos rovarok számára. Ezenkívül a zöldtetők szigetelőrétegként szolgálnak, és így csökkentik az épület energiafogyasztását.

ház

Kép forrása: Unsplash.com

Plusz: pénztárcabarát öko-tippek

Olyan időszakot élünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy jó dolgokat tegyünk: hogy végre rendet tegyünk a házunkban, hogy rendezzük a régi dolgokat, hogy megálljunk egy pillanatra és átgondoljuk, mit tehetnénk másképp – például a bolygóért.

 • Adjunk második életet a kidobott tárgyaknak. Ruhák, amelyeket már nem visel, mosó- vagy mosogatógép, amelyet lecseréltek egy újabb modellre, kozmetikumok, amelyeket nem megfelelő ajándékként kaptak. Mindezeket a dolgokat jó célra lehet felhasználni – próbáljon meg kapcsolatba lépni egy helyi jótékonysági szervezettel.
 • Használhatunk otthoni komposztálót, vagy felállíthatunk egy közös komposztálót a szomszédokkal az udvaron.
 • A szuperélelmiszereknek nem kell a fél világot bejárniuk, hogy eljussanak hozzánk. Lehetnek helyi, mi több, saját termelésűek. Az úgynevezett mikrozöldségek, a különböző növények (borsó, napraforgó, retek, kelkáposzta stb.) csíráztatott magjai egész évben természetes forrásból származó vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Akár ötször táplálóbbak, mint a felnőtt változatuk. Remekül használható például kenyér vagy leves ízesítésére.
étel

Kép forrása: Unsplash.com

 • Ne pazaroljuk a vizet. A mosogatógép 9-12 liter vizet használ el ciklusonként, ami kevesebb mint 400 liter havonta. A kézi mosás akár 1300 liter vizet és rengeteg energiát használ fel a felmelegítéséhez. És ez még nem minden: folyó víz fogmosás közben, használt papírzsebkendők lehúzása a WC-n. Nemcsak a vizet pazaroljuk így, de ennek a hulladéknak még a szennyvíztisztító telepre sem szabadna eljutnia.
 • Ne pazaroljunk! Ne vásároljunk túl sok élelmiszert, gondoljuk át előre, mi kerül a hűtőbe, és találjunk „hulladékmentes” recepteket.
 • Használjunk környezetbarát csomagolást és lebomló zacskókat. A hagyományos hulladékgyűjtő zsákok lebomlási ideje az anyagtól függően 15-25 év. Léteznek kukoricakeményítőből készült lebomló zacskók.
 • Használjunk természetbarát eszközöket. A bambusz fogkefe viszonylag gyorsan lebomlik, ha egyszer kidobják. A frottírszövet sminkeltávolító tamponok kimoshatók és újra felhasználhatók. Még a mainstream drogériák is kínálnak alternatívákat, beleértve a környezetbarát csomagolású kozmetikumokat.
földgömb

Kép forrása: Unsplash.com

 • Tudta, hogy a takarítás nagy részét mosószer nélkül is elvégezheti? Vannak a piacon speciális környezetbarát mikroszálas kendők, amelyeket csak meg kell nedvesíteni, és az ablakok, tükrök és fényes felületek ragyogni fognak. Durvább szennyeződések esetén próbálkozzon környezetbarát termékekkel, amelyek gyártása (és használata) nem bocsát ki veszélyes vegyi anyagokat. Ha belefáradt a „kísérletezésbe”, otthon is készíthet hatékony tisztítószert természetes alapanyagokból.
 • Ne pazaroljuk a papírt. Ne nyomtassunk ki minden haszontalan dolgot. Repülőjegyek, belépőjegyek, ajándékutalványok – ma már mindet kezelhetjük a mobiltelefonon. Ha hosszabb szöveget kell nyomtatnia, válassza a kétoldalas nyomtatást. Az egyoldalas nyomtatott „eldobható” papírok jól használhatóak jegyzetek vagy gyermekrajzok készítéséhez. Kedvenc újságját vagy magazinját olvassa elektronikusan.
 •  Vásároljunk energiatakarékos készülékeket. Kezdjük a legegyszerűbbekkel: az energiatakarékos izzók minden árnyalatban és fényerősségben kaphatók, és vannak olyanok is, amelyek antik és retro lámpatestekhez is illenek.
 • Rendeljünk bölcsen. Csak azért, mert otthon ülünk, még nem jelenti azt, hogy közvetve nem növeljük a karbonlábnyomunkat. Például úgy, az ingyenes postaköltségnek köszönhetően gyakran többször össze-vissza vásárolunk. Legközelebb próbáljuk meg egy csomagba „összevonni” a kívánságainkat. Néhány nagyobb e-kereskedő lehetővé teszi, hogy a pénztárnál a vevő hozzájáruljon a csomag szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozásához.

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem