nyomtatás

Az már régóta komoly probléma, hogy a különféle nyomtatott anyagok elképesztő mértékű pazarlást jelentenek a Földnek. Nem elég, hogy a papírokért több millió hektárnyi fát kell kivágni, de egyetlen, otthon kinyomtatott tartalom miatt is gyakran csupán pár percig lesz haszna az egésznek.

A helyzet nem fenntartható, ráadásul a saját otthonunkban is csak termeljük vele a szemetet. Mivel mérsékelhetjük ezt a mértéktelen pazarlást?

Először is – ne nyomtassunk, ha nem muszáj

Főleg az idősebb generációnál tapasztalható, hogy mindent szeretnek kinyomtatni, azt is, aminek valójában semmi értelme. A vállalkozások idősebb vezetői szeretnek mindent papíron is tudni, miközben a világ egyértelműen a digitalizáció irányába halad.

Már a hivatalos szervek felé sem elvárás, hogy mindent papír alapon tároljunk, bőven jó a merevlemez és persze a felhő alapú tárolás. Ezért a helyzet az, hogy tényleg csak azt érdemes kinyomtatnunk, amit fizikai valójában kell leadnunk vagy átnéznünk.

A nyomtatott papírszemét nagy részét ugyanis a hivatalos iratok teszik ki. Ezért, amit nem muszáj kinyomtatni, arra inkább vegyünk egy tabletet, ahol könnyedén és gyorsan jeleníthetjük meg az épp szükséges iratokat. Ezzel nem csak rengeteg helyet spórolunk az irodában, de nagyon sok időt és pénzt is.

A nyomtató patronok közül hiába használjuk például a gazdaságos Xerox tonert, ha állandóan újat kell vásároljunk a felesleges nyomtatás miatt. Az így szintén kisebb vagyonokba fog kerülni. Ha pedig minden áron sokat kell nyomtatunk, igyekezzünk kétoldalas nyomtatást használni. Pont feleannyi papír fog fogyni.

A gazdaságos nyomtatók előnyben

A gazdaságos nyomtatók jóval kevesebb tintát használnak, ráadásul sok esetben még a patronok is újratölthetőek. Ha nem akarunk fényképminőséget nyomtatni, akkor az átlagos nyomtatásokhoz tökéletesen megfelelnek. Ezek a nyomtatók árban is gyakran barátságosak, ezen kívül rendkívül sokáig használhatóak például a Xerox, a HP, de a szintén minőségi Espon toner– és nyomtatómárkák között számtalan ilyen gazdaságos kiszerelés akad.

Használjunk újra

Az otthoni nyomtatáskor gyakran még a legnagyobb odafigyelés közepette is megesik, hogy duplikáltan nyomtatunk vagy hibás nyomtatás születik. Ilyenkor ne dobjuk ki csak ezért a papírt. Az üres oldalát még felhasználhatjuk vagy jegyzetelésre vagy olyan nyomtatásokra, ahol nem baj, ha a másik oldal ilyen módon rontott.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: jannoon028

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom