dentpoint

Bár a fogápolásról és fogászatról elsőre nem a környezettudatosság jut az eszünkbe, mégis van összefüggés a fogak egészségének tudatos megőrzése és fenntarthatóság között.

A Fogászati Világszövetség (FDI) nemrégiben egy olyan projektet hirdetett meg, amelynek célja mind a fogászati szakemberek, mind a páciensek figyelmének felhívása a fogászati megbetegedések megelőzésének fontosságára.

Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan függ össze a fogápolás a környezettudatossággal, és azt is, hogy mit kell tenned fogaid megőrzésének érdekében. Végül a környezettudatos fogászati beavatkozásokról is szó lesz.

dentpoint

Kép forrása: Freepik.com

Egészséges fogak = kisebb környezetterhelés? Igen!

Minden alkalommal, amikor felkeresed a fogorvost, növeled a környezetet terhelő karbonlábnyomot. A karbonlábnyom az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérésére szolgál, és azt méri mennyi ilyen gáz keletkezik egy szolgáltatás, vagy az ahhoz szükséges termékek előállítása, használata és semlegesítése közben.

A fogorvosi kezelések során a szénlábnyomot növeli többek között a rendelőbe történő utazás, a kezelés során szükséges anyagok gyártása és szállítása és a keletkezett hulladékok megsemmisítése is.

Tehát jobban teszed, ha nem látogatsz el a rendelőbe, amikor fáj a fogad? Épp ellenkezőleg!

Minél súlyosabbá válik egy fogászati probléma, a kezelése annál több rendelői látogatást, erőforrást vesz majd igénybe. Éppen ezért arra kell törekedned, hogy a fogaid minél épebbek és egészségesebbek maradjanak. Lássuk, hogyan!

Így gondoskodj a fogaid megfelelő ápolásáról

A legtöbb fogászati probléma okozója a nem megfelelő szájhigiéné és az ennek következtében felborult szájüregi baktériumflóra. A megfelelő szájhigiéné fenntartásában kulcsszerepet játszik, a helyesen végzett napi szintű fogápolás.

Mire lesz szükséged a helyes fogápoláshoz?

Mindenekelőtt egy megfelelő fogkefére lesz szükséged, és ha már környezettudatosságról van szó, szerencsés, ha bambuszból készült változatot használsz. De milyen a megfelelő fogkefe?

  • a feje kisméretű,
  • soft (sensitive) azaz puha sörtéi vannak,
  • a nyele és/vagy a feje rugalmas.

Fontos továbbá, hogy az elhasználódott fogkefét rendszeres időközönként, 1-2 havonta cseréld.

Ezen kívül mindenképpen használnod kell fogselymet és/vagy fogköztisztító kefét is, mivel a fogkefével lehetetlen elérni a szűk fogközöket.

A helyes fogápolás lépései

  • Minden nap legalább egyszer tisztítsd meg a fogközöket!
  • A fogmosás legyen alapos, szánj rá elegendő időt, napi 2 alkalommal legalább 3-5 percet!
  • Különösen figyelj a fogíny és a fogak találkozási pontjára, ugyanis ezen a részen tud megtapadni a legtöbb lepedék!
  • Tisztítsd meg alaposan a fogak oldalsó és belső felszínét, a rágófelszínt, és a nyelvedet is!

Még a legalaposabb fogápolás ellenére is előfordulhat, hogy a nehezen tisztítható részeken fogkő képződik, amelyet otthon már nem lehet eltávolítani. A tudatos fogápolás elengedhetetlen része, hogy rendszeresen ellátogatsz fogkő eltávolításra.

Ezzel nem csak a későbbi problémákat előzheted meg, de fény derülhet a kezdődő elváltozásokra is, amelyek ilyenkor még egyszerűen és könnyedén orvosolhatók.

dentpoint

Kép forrása: Freepik.com

Ha már megtörtént a baj, akkor válassz tartós megoldásokat!

Természetesen számos olyan eset is előfordulhat, amikor nem a rossz szájhigiéné, hanem valamilyen egyéb ok áll a fogak romlásának vagy elveszítésének hátterében. Ilyen ok lehet bizonyos gyógyszerek szedése, egyes betegségek vagy a genetikai hajlam. Az is előfordulhat például, hogy a maradó fog nem nő ki, azaz csírahiánnyal küzd a páciens.

Ilyen esetekben mindig érdemes a lehetsége kezelési megoldások közül azt választani, amely hosszú távon a legkifizetődőbb és a legkevesebb utókezeléssel jár majd. Egy-egy foghiány kezelésére például a hagyományos híd helyett hosszú távon szerencsésebb implantátum beültetést vagy teljes foghiány kezelésére a hagyományos műanyag protézis helyett all-on-4 fogpótlást választani.

Ezek a kezelések ugyan első ránézésre költégesebbnek tűnhetnek, hosszú távon kényelmesebb és kifizetődőbb megoldást nyújtanak, ráadásul a környezetet is jobban kímélik.

Végül egy záró gondolat: a fogak megfelelő ápolása és fennálló problémák kezelése nem csak a környezet védelméhez, hanem a jó életminőséghez is jelentősen hozzájárulnak. Ezáltal te magad is tevékenyebb életet élhetsz majd és a környezet védelméhez is aktívabban hozzájárulhatsz. Win-win szituáció mindenkinek, nem igaz?

A cikk dr. Molnár Bálint egyetemi docens, a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai támogatásával készült.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom