hőszigetelés

A környezettudatosság egyre nagyobb szerepet játszik mindannyiunk életében, de sokan elfelejtik – vagy egyáltalán nem is gondolják – hogy a műanyagzacskók kerülésén és a belső égésű motorral rendelkező autók leváltásán túl is van mit tenni, ráadásul lehet is.

Ez pedig nem csak a nagyvállalatokon és a multikon múlik, hanem minden családon, minden közösségen. Most nézzünk meg egy olyan tényezőt, ami rengeteget számítana a környezet megóvásában, miközben egy-egy otthon kiadásait is csökkenti.

Miért jelentős a hőszigetelések környezetkímélő hatása?

1. Jó hőszigetelés = kevesebb energiafogyasztás

Ez egy meglehetősen egyszerű képlet. Az épületek hőszigetelése főleg azt a célt szolgálja, hogy kisebb legyen a hőveszteség, azaz kevesebb energiát kelljen felhasználni az ideális belső hőmérséklet eléréséhez. (Ez az érték akár az 50-60%-ot is meghaladhatja)

Szigetelés nélkül jóval nagyobb mennyiségű energiát fordítunk fűtésre, ennek pedig ára van. Amit nem csak mi fizetünk meg fűtésszámla formájában, hanem a természet is.

hőszigetelés

Kép forrása: Unsplash.com

2. Kevesebb energiafogyasztás = kevesebb energiaelőállítási igény

A Föld élővilágának energiafelhasználása az elmúlt 4 évtizedben megduplázódott, ami hatalmas terhet ró a környezetre. Könnyű belátni, hogy ilyen számok mellett a valós cél inkább a növekedés lassítása, visszafogása lehet, de ehhez is rengeteg munkára van szükség.

Ha a hőszigetelések előtérbe kerülnek (kerülnének világszerte), akkor az az épületenkénti 50-60% megtakarítás összeadódhatna, együtt pedig idővel hatással lehetne bolygónkra.

3. Kevesebb energiatermelés = kisebb mértékű környezet kihasználás, terhelés

Szén, fa, olaj, gáz…az emberiség szó szerint kiszipolyozza a bolygót, ez pedig csak a nyersanyag, a környezetbe kerülő szennyeződésekről itt még nem is beszéltünk. Persze ez egy rengeteg tényezőből álló gépezet, amiről teljes könyvtárnyi tanulmányokat lehet készíteni, de mindent visszabontva az az egyszerű – hétköznapi életben is alkalmazható – tény marad, hogy a kevesebb energiafelhasználás jobb a Földnek, mint a túlfogyasztás.

4. Hőszigeteléssel az energiafogyasztás nyáron is csökken

Egy professzionálisan kivitelezett hőszigetelés nem csak abban segít, hogy télen látványosan kevesebb energiát kelljen fűtésre használni, hanem abban is, hogy nyáron ne melegedjen túl az épület. Ennek köszönhetően a forró időszakok klímahasználata is csökkenhet, ami további spórolást tesz lehetővé.

Miért előnyös mindenki számára a jó hőszigetelés?

A legtöbb ember első sorban azt nézi, mi termel számára látványos hasznot, mivel jut előnyhöz. Hőszigeteléseknél ez egy teljesen egyértelmű adat lesz, hiszen a fűtésszámla csökkenését nem lehet meghamisítani, vagy elferdíteni. Ha kevesebbet kell fizetnie valakinek otthona melegéért, az nyereség.

A kevesebb energia felhasználás ezen túl csökkentheti a levegő szennyezettségének mértékét, egészségesebb, kellemesebb környezetet teremthet mindenki számára.

Egy épület hőszigetelése alig ér valamit bolygónk szempontjából, de…

Egyértelmű, hogy nem egyetlen családi ház leszigetelése, nem egyetlen ember döntése hozza el a változást, ugyanakkor az is biztos, hogy minden ezzel kezdődik. Minél többen hozzák meg azt a környezettudatos – és önmaguk számára is hasznos – döntést, hogy felújítják régi építésű házaikat, annál kevesebb energia kerül fölöslegesen felhasználásra. Az apró lépések mindig összeadódnak.

Milyen lehetőségek vannak a hőszigetelésre?

Falak hőszigeteléséhez leggyakrabban EPS hőszigetelő lapokat, vagy kőzetgyapotot használnak. Környezettudatossági szempontból a kőzetgyapot tekinthető jobb választásnak, mivel természetes anyagból készül, szigetelő képessége pedig magasabb, mint a polisztirolé. Mind a kettő típus beépíthető utólag, így felújításhoz is ideális.

A tetők és a pincék hőszigeteléséről sem szabad megfeledkezni, hiszen az épület ezen pontjain 20-30% hőveszteség is kialakulhat. Erre a célra a szórt purhab jelentheti a legegyszerűbb, leghatékonyabb megoldást, ugyanis szinte bármilyen felületen képes megtapadni, nem lesz szükség bontásra vagy külön ragasztásra, hatékonysága pedig viszonylag vékony rétegben is érvényesül.

Csökkentsd kiadásaidat és segítsd a természetet hőszigeteléssel!

Hőszigetelés purhabbal

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna