üdítős doboz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Steven Depolo / Licence: CC BY 2.0

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) #zöldenjobb címmel indít környezetvédelmet népszerűsítő akciót a közösségi média különböző felületein, hogy az interneten sok időt eltöltő fiatalokat a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze.

A szervezet a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva arra buzdítja a fiatalokat, hogy fotózzák le magukat zöld pólóban vagy zöld ruhában, és osszák meg a képet, ezzel is kifejezve a környezettudatos magatartás iránti elkötelezettségüket – közölte az IKSZ szerdán az MTI-vel.

Az akció célja, hogy minél többen öltsenek magukra zöld ruhát június 2-án és tegyenek közzé képet magukról a közösségi médiában a #zöldenjobb hashtag használatával, ezzel mutatva meg, hogy számukra fontos a környezetvédelem, és ha tehetik, szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A mozgalmat a június 5-ei környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva most először, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg. A szervezők várják óvodák, általános iskolák, középiskolák és gimnáziumok, valamint munkahelyi és baráti közösségek zöldpólós fotóit is. A csatlakozók egy különleges virtuális jelvényt is használhatnak, amelyet a profilképükhöz illeszthetnek be.

Ez a jelvény összeköti mindazokat, akik számára fontos, hogy nap mint nap tegyenek valamit a környezetükért. A programhoz már számos közismert sportoló és közéleti személyiség is csatlakozott, mások mellett a Budapest Voices kórus, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin, Kökény Roland, Pars Krisztián és Vajda Attila olimpikonok, valamint a Road és a Napkutya zenekarok.

Az akcióhoz kapcsolódva az IKSZ az italos kartonok visszagyűjtésének fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet. Mint írják, az italos kartonok 75 százaléka olyan papírból készül, amely akár hatszor is újrahasznosítható, de csak akkor, ha szelektíven gyűjtik.

A tejes és gyümölcsleves dobozok újrahasznosításával jelentős tehertől lehet megóvni a környezetet. Egyetlen fát 20 ezer doboz visszagyűjtésével lehet megmenteni, ennek ellenére tízből nyolc italos karton a kommunális hulladékgyűjtőbe kerül. A mozgalom azt szeretné, ha 2020-ra Magyarország elérné legalább a 30 százalékos visszagyűjtési arányt.

Az ENSZ 1972. június 5-én kezdte meg első környezetvédelmi világkonferenciáját, és ugyanebben az évben nyilvánította a napot környezetvédelmi világnappá azzal a céllal, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse és közös gondolkodásra ösztönözze az embereket.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Steven Depolo / Licence: CC BY 2.0

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna