körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) bemutatása, gondozása

A körömvirág, gyűrűvirág, vagy kenyérbélvirág (Calendula officinalis) hazánk egyik legnépszerűbb dísznövénye – nem véletlenül. Élénksárga és narancssárga színével megidézi a nyár és napsütés hangulatát.

Gondozása kifejezetten egyszerű, akár még arra is alkalmas lehet, hogy a kicsi gyerekeket bevezessük a kertészkedés rejtelmeibe. A sikerélmény szinte biztos, hisz a növény kis odafigyelés mellett is rendkívül gyorsan kicsírázik.

Amellett, hogy a kert, és vázába téve a lakás dísze, kifejezetten hasznos gyógynövény is, jól mutatja az, hogy gyulladáscsökkentő illóolaját kenőcsként, és borogatásként is alkalmazzák. Virágával, salátákat és leveseket is ízesíthetünk.

Magjait március végétől kezdhetjük elvetni virágágyásba, szabadföldbe, dézsába, vagy balkonládába. Ha szeretnénk szaporítani, összeszedhetjük az elvirágzott fejeket, melyekből kiszedhetők a magok, ha a növényen hagyjuk őket, az anyanövény magától is elszórja őket.

Érdemes fokozatosan vetni, így nyár elejétől őszig gyönyörködhetünk virágaiban. Kopár, tápanyagban nem túl gazdag talajt kedvel, ezért ne trágyázzunk az ültetés előtt. Napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát, jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik.

Bár egyszerűen nevelhető növény, a levéltetvek, valamint a lisztharmat időnként károsíthatják.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

A körömvirág hatóanyagai

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A körömvirág gazdag illóolajokban, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, karotinoidokat, poliszacharidokat, szabad triterpéneket és szaponinokat is.

A körömvirág gyógyhatásai

A körömvirág belsőleg és külsőleg egyaránt használható. Belsőleg főként hólyaghurutot és gyomorhurutot kezelnek vele, de fertőtlenítő, görcsoldó hatása is ismert. Az epehólyag gyulladása, szintén csillapítható vele.

Külsőleg a különféle bőrproblémák, kiütések, ekcémák, sebek, méhcsípések kezelésére használják. A nyálkahártya gyulladásai, a visszérgyulladás, lábszárfekély és felfekvés szintén orvosolható vele.

Áldásos hatásait a homeopátia is felfedezte magának, homeopátiás orvoslásban főként zúzódások kezelésére és sebgyógyításra javasolják.

A körömvirág szaporítása magvetéssel

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A körömvirág magjait március második felétől lehet vetni szabadföldbe, a vetés helyéül napos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű. A magokat 2-3cm-re mélyre vessük. A magok 1-2hét alatt csíráznak.

A növények ideális tőtávolsága kb. 30cm, így ha túl sűrűn vetettünk, mindenképp ritkítsuk a kikelt magoncokat, és ültessük át őket máshová. A kikelt virágokban egész nyáron gyönyörködhetünk.

Az elszáradt virágfejekből gyűjthetünk magokat a következő évi vetéshez, de ha a növényen hagyjuk őket, akkor elszórja magjait, így nem kell jövőre is vetni.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Vetőmag Webáruház; Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények