centerlab.hu

A manapság fennálló pandémiás időszak alatt ha koronavírusra utaló tüneteket észlelünk, megannyi lehetőségünk van tesztelésre. A bőség zavarától azonban sok esetben túl nehéz a választás, így ezzel az összefoglalással szeretnénk Önnek segíteni.

A klasszikus választás – PCR teszt

Ez a legszélesebb körben elfogadott teszt. Köszönhető ez annak is, hogy ennek segítségével kaphatjuk a legpontosabb eredményt arról, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem.

Sőt, már akár a fizikai tünetek produkálása előtt, a fertőzés kezdeti szakaszában képes kimutatni a vírus jelenlétét. Az egészségügyi személyzet ebben az esetben orrból és garatból történő mintavételezést végez az eredmény megállapításához.

Azért is érdemes már a tünetek korai szakaszában PCR tesztet végeztetni, hiszen az oltással kapcsolatos döntését is befolyásolhatja. Hiszen amennyiben ez pozitív eredményt mutat, akkor az elkövetkező 6 hónapban nem szükséges a következő vakcinát felvennie.

Emellett plusz pont, hogy ezt a teszttípust minden külföldi országban elfogadják beutazáskor. Eredményét a tesztet követő napon, 12.00 óráig kapja meg. A magyar papírok mellett díjmentesen angol és német nyelvű dokumentumokat is csatolnak. Erre a CenterLab dunaújvárosi mintavételi helyszínén is lehetősége van.

Fél a kellemetlenségektől? Nyálmintás gyorsteszt is elérhető!

Hogyha mindenféle fájdalom nélkül szeretné megtudni, hogy lappang-e a szervezetében koronavírus, akkor ez az ideális megoldás. Ugyanis ennél a módszernél nem történik meg a PCR tesztnél kellemetlen érzéseket okozó orrból és garatból történő mintavétel.

Itt a szájüregben zajlik a folyamat, és a nyálból vett minta alapján állapítják meg mikrobiológiai laboratóriumban az eredményt. A módszer rendkívül egyszerű, és a rossz érzések mentessége miatt kifejezetten gyermekek számára ajánlott.

Egészen egyszerűen a szájba kell tenni a mintavételezési eszközt, vagyis a “nyalókát”. Ezt a szájüregben kell tartani 90 másodpercig, mely idő alatt megfelelő mennyiségű nyál fog rendelkezésre állni a teszt kiértékelhetőségéhez.

Amennyiben eddig a kellemetlenségektől tartva nem csináltatott tesztet, akkor mindenképpen ajánlott kipróbálnia akár a CenterLab mintavételi pontjainak egyikén.

A leggyorsabb variációt szeretné? Rapid antigéngyorsteszt

A tesztek közül a fertőzés kiszűrésére ez a változat akkor használható leginkább, ha már egy ideje jelentkeznek Önnél a tünetek. Ezenfelül akkor is érdemes ezt a variációt választania, ha már úgy érzi, hogy magas a koronavírus fertőzésének veszélye. Mindezek tudatában kijelenthetjük, hogy ezt a teszttípust egy előrehaladottabb tünetprodukálási fázisban célszerű használni.

Negatív eredmény esetén nincs oka pánikolni, hiszen a teszt pontossága 90%-ban megegyezik a PCR tesztével. Az eredmény ebben az esetben előzetesen 15 perc múlva, véglegesen pedig 2 óra elteltével lesz Önnél. Előnyei közé tartozik, hogy költséghatékonyabb a PCR típusnál, illetve vannak olyan országok, ahol ez is elfogadott a határátlépéshez.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom