koszorúfutóka

A koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) bemutatása, gondozása

A koszorúfutóka vagy madagaszkári jázmin (Stephanotis floribunda) futó növekedésű szobanövény, neve köralakba hajló hajtásaira utal. Eredeti élőhelye Madagaszkár, ahol örökzöld kúszócserjeként növekedik.

Kellemes látványú növény, levelei sötétzöldek, kerek formájúak határozott főérrel, jó hátteret adnak a fehér színű illatos virágoknak, melyek jellemzően júniustól-szeptemberig díszítik.

Elhelyezés, hőmérséklet

A koszorúfutóka fényigényes növény, a tűző napfényt azonban nem kedveli. Keressünk számára kellemesen meleg, világos és levegős helyet a lakásban. Nyáron a szobahőmérséklet (20-25fok), míg télen az alacsonyabb 12-14fok az ideális számára.

Arra figyeljünk oda, hogy a helyváltoztatást, a cserép mozgatását megsínyli, ha megjelentek a virágok bimbói, lehetőség szerint ne mozgassuk. Miután a koszorúfutóka elvirágzott, akad még egy teendőnk, ugyanis ilyenkor kell sort keríteni a növény visszavágására.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Az öntözésnél körültekintően kell eljárni, mert bár a koszorúfutóka vízigényes növény és rendszeres öntözést igényel, de a pangó vizet rosszul viseli.

Márciustól-augusztusig szobahőmérsékletű, lágy vízzel bőségesen öntözzük, ezt követően kicsit csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Októbertől-januárig kevésbé öntözzük, elég annyira, hogy nyirkos legyen a földje.

A megfelelő növekedést és virágzást, rendszeres tápoldatozással is segíthetjük, márciustól-augusztusig kéthetente tápoldatozzuk. Nyáron érdemes rendszeresen vízzel permetezni, párásítani.

Átültetés, szaporítás

Amennyiben szükséges, tavasszal ültessük át a növény, ültető közegként laza szerkezetű, tőzeges földet célszerű választani. Szaporítani tavasztól nyárig lehet a levágott szár vagy fejdugványok meggyökereztetésével.

Kártevők, betegségek

Ha télen túl meleg és száraz helyen tartjuk, az kedvez a levéltetvek, pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésének is. Ha fényhiányos helyen tartjuk, vagy kemény vízzel öntözzük levélsárgulás jelentkezhet. Virág és bimbóhullás jelentkezhet, ha huzatos helyen tartjuk vagy áthelyezzük.

Kép forrása: Dreamstime.com

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények