Hagymások és évelők

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) gondozása

sedum rupestre
Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) bemutatása, gondozása

sedum rupestre

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) alacsony termetű, évelő örökzöld növény, mely növekedése során tömött párnát alkot. Igénytelensége miatt gyakori növény a sziklakertekben.

Mivel pozsgás növény, ezért levelei a víz megtartásához, és a minél kisebb párologtatáshoz alkalmazkodtak, tűformájúak, ugyanakkor húsosak. A levelek télen is megmaradnak, és bordós árnyalatúra színeződhetnek. Nyár elején sárga virágokat is hoz, de elsősorban levélzetével díszít.

Ahogy a bevezetőben is említettük a kövi varjúháj egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény. Tűző napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető.

Talajok közül bőven megfelel számára, a lazább szerkezetű, kavicsos, kevés tápanyagot tartalmazó talaj is. Egyedül az a fontos, hogy a talaj elvezesse a vizet, ugyanis, a megrekedt víz gyökérrothadást eredményezhet.

Öntözésével nem kell foglalkozni, elegendő számára a csapadékból származó nedvesség. A csigák és meztelencsigák megjelenésén kívül más kártevőkre, valamint betegségekre nem kell számítani. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők