kertészkedés

A természet téli álma lassan a végéhez közeledik, a kertészek ilyenkor pedig már türelmetlenül várják, hogy mikor köszönt be végre a jó idő, hogy el lehessen kezdeni a szezonális munkákat. Cikkünkben röviden ismertetjük, hogy milyen feladatokra kell sort keríteni a tél végi, tavasz eleji időszakban.

A fő szabály: várjuk meg, amíg elmúlnak a fagyok!

A kertészkedés egyik alapelve, hogy sem a metszésnek, sem a téliesített növények védelmének elbontásának nem szabad addig nekiállni, amíg éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Így tehát nem a naptár, hanem sokkal inkább az időjárás lesz a mérvadó. Volt már olyan esztendő, amikor február közepétől enyhe volt az idő, de olyan is, amikor március közepén még havazott. Érdemes figyelemmel kísérni a hosszú távú előrejelzéseket is, és csak akkor belekezdeni a munkálatokba, ha már a meteorológusok is jó időt jósolnak.

Frissítsük fel a növényeket egy alapos metszéssel!

Avagy elő a metszőollókkal, és kezdődhet a munka! A fákat, cserjéket és évelő növényeket ugyanis azelőtt kell megmetszeni, hogy rügyezni kezdenének. Ennek a műveletnek köszönhetően a gyümölcsfák bővebb termést hoznak, a virágzó növények pedig szebb és dúsabb virágzatba borulnak majd.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, éles pengéjű metszőollóval dolgozzunk, amivel tiszta vágást lehet végezni, így nem roncsoljuk, sértjük meg feleslegesen a növényeket.

A pengéket mindig töröljük át egy alkohollal benedvesített ronggyal, mielőtt áttérünk egy másik növényre, ugyanis az eszközzel könnyen átvihetjük az esetleges betegségeket az egyikről a másikra. Ha pedig ezáltal véletlenül megfertőzzük a fél kertet, azt utólag már nagyon nehéz lesz orvosolni.

Sok kertész esik abba a hibába, hogy nem meri eléggé visszavágni a növényeket, épp csak az ágak legvégét csipkedi le. A metszéstől azonban nem kell tartani! Kisebb lépésekben vágjuk az ágakat, mindaddig, amíg élő, zöld részt nem találunk – itt kell megállni.

Lehet, hogy ez azzal jár, hogy akár a növénynek több, mint a felét eltávolítjuk (ez főleg a rózsabokroknál fordul elő), de ne ijedjünk meg, hamarosan megjelennek az új hajtások, és az egész gyönyörűen kivirágzik majd.

Bontsuk el a téli védelmet!

Ma már sokan nevelnek hazánkban is mediterrán növényeket, például banánpálmát, füge- vagy gránátalmafát. Ezek azonban nem bírják a hideget, így a téli hónapokra be kell takarni őket szalmával, falevéllel, vagy más hőtartó anyaggal.

Amint azonban az idő melegebbé válik, érdemes elbontani ezeket a védőrétegeket, hogy a növény újfent növekedésnek indulhasson, és fürdőzhessen a kellemes tavaszi napsütésben.

Pótoljuk a tápanyagot a talajban!

A téli álomból ébredező növényeknek a napfény és az öntözés mellett tápanyagban dús talajra van szükségük ahhoz, hogy fejlődni, növekedni kezdjenek. Miután megmetszettük őket, gondoskodjuk erről is.

Használjunk szerves trágyát vagy komposztot, ettől hamar erőre kapnak majd, és mire rendesen kitavaszodik, minden szépen zöldell majd.

Kép forrása: Fiskars

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert