közönséges dió

A közönséges dió (Juglans regia) bemutatása, gondozása

A közönséges dió (Juglans regia) nagytermetű, 20, de akár 30 méteres magasságot is elérő mutatós fa, melyet értékes, ízletes terméséért érdemes ültetni. Levélzetét szárnyalt, világoszöld színű levelek alkotják. Tavasszal zöld színű virágokat hoz, ősszel pedig finom termést.

Mivel nagytermetű fa, hatalmas lombkoronával, inkább nagyobb kertekbe ültessük, annál is inkább, mert alatta, nem igen él meg más növény.

A közönséges dió fény és melegigényes, valamint átlagos vízigényű növény. A fiatal dió fagyérzékeny. Ültetési helyéül világos, napos helyet válasszunk. Jól gondoljuk át, hova ültetjük, mivel az átültetést rosszul viseli. 

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, mélyrétegű, mérsékelten nedves talajokat kedveli. Gyökerével mélyen hatol a talajba.

A nyári tartósan száraz, csapadékban szegény időszakok csökkenthetik a termés mennyiségét és ronthatják a minőségét, ezért ilyenkor érdemes öntözni.

Kártevők közül a dióburok-fúrólégy, az almamoly, a szövőlepkék és a levéltetvek károsíthatják. Betegségek közül a baktériumos levél- és termésfoltosság, a nektriás ág-rák és a gnomóniás levélfoltosság okozhat problémát. 

A diófáról sokan úgy tartják, hogy nem szükséges metszeni, ez azonban nincs így, a diófa esetében is számolnunk kell ültetéskori metszéssel, koronaalakító metszéssel és fenntartó metszéssel is.

A diófa metszését az alábbi bejegyzésben ismertetjük részletesen: A diófa metszése – Útmutató

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Bálint Gazda – Dió – Őshonos fája alatt fű se nő

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék