ligustrum vulgare

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) bemutatása, gondozása

ligustrum vulgare

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare), főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak.

Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező.

ligustrum vulgare

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg

A közönséges fagyal, ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos, és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet, valamint a szárazságot is jól tűri.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen. Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnénk belőle nevelni.

ligustrum vulgare

Kép forrása: Pixabay.com

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, valamint a levélfoltosodás. Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel lehet.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék