közönséges gyertyán

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus) bemutatása, gondozása

közönséges gyertyán

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus) kb. 20méteres magasságot elérő, széles és magas koronájú lombhullató fa. A levélzetét alkotó levelek a bükkre hasonlítanak, mélyebben barázdáltak, ősszel sárgára, később barnára színeződnek.

Ősszel termést is hoz, melyet előszeretettel fogyasztanak a madarak. Jól tűri a metszést, alkalmas sövény nevelésére, de parkokban szoliterként is megállja a helyét.

A kertészetek kínálatában megtalálhatók a közönséges gyertyán oszlopos változatai is, Carpinus betulus ‘Fastigiata’ és Carpinus betulus ‘Lucas’ néven.

A közönséges gyertyán egyszerűen nevelhető fa, jól viseli az árnyékos fekvést, az erős szelet, valamint a keményebb teleket is. Ültetési helyéül lényegében bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, a mélyárnyékot is eltűri.

Talajok közül leginkább a humuszos, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli. Vízigénye átlagosnak mondható. Ha magas sövényt szeretnénk belőle metszéssel nevelni, akkor a töveket egymástól kb. 40centire ültessük, a metszést pedig nyár végére időzítsük.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék