mogyoró

A közönséges mogyoró (Corylus avellana) bemutatása, gondozása

mogyoró

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges mogyoró (Corylus avellana) Európa szerte, így hazánkban is gyakori, kb. 4-5 méter magas, terebélyes lombhullató cserje, melyet Európa melegebb vidékein termése miatt is ültetnek.

Lombozatát a felfelé meredező vesszőin sorakozó üde zöld színű, kerekded, fogazott szélű levelek alkotják. A tavasz első felében hozza kb. 5cm-es barkavirágzatát, melyek a hajtásokról csüngenek. Később fejlődnek ki ízletes makktermései.

Létezik vörös levelű változata is, melynek lombfakadáskor bordó színűek a levelei, és csak később nyerik el zöld színüket. Csavart ágú változata díszkertekben mutat igazán jól.

A közönséges mogyoró nem túl kényes növény. Ültetési helyéül, félárnyékos és világos helyet is választhatunk. A talaj típusára nem kényes, a legfontosabb szempont, hogy jó vízáteresztő képességű legyen és átlagos kötöttségű.

Az idősebb példányok jól viselik a nyári szárazabb időszakokat is, a fiatal növényeket célszerű öntözni.

Teljesen télálló, a keményebb fagyok sem tesznek benne kárt. Nem árt metszeni, különben túlságosan sűrű lesz az ágrendszere, a metszésre a virágzás utáni időszak a leginkább megfelelő. Szaporítani sarjról és bujtással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék