közönséges nyír

A közönséges nyír (Betula pendula) bemutatása, gondozása

közönséges nyír

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges nyír (Betula pendula) kb. 15 méteres maximális magasságot elérő, rendkívül mutatós lombhullató fa. Levélzetét rombusz alakú, fogazott világoszöld színű, ősszel élénksárga levelek alkotják. Tavasszal jelennek meg jellegzetes, zöldessárga barkái is.

közönséges nyír

Kép forrása: Pixabay.com

A növény idősebb korára éri el díszességének csúcsát. Kérge ekkora fehér és fekete színben játszik, lombkoronája, pedig kissé csüngő habitusú lesz. Nemesített fajtája a vörös levelű nyír, mely bordós-lila levélzetével rendkívül mutatós, egyedi megjelenésű díszfa.

közönséges nyír

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges nyír egyszerűen nevelhető, jó ellenálló képességű fa, ellenáll a keményebb téli fagyoknak, valamint a városok szennyezett levegőjének is.

Ültetési helyéül, tűző napos, vagy világos ültetési helyet válasszunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik. Az idősebb növények jól tűrik a szárazságot és meleget, a fiatalabbakat érdemes ilyenkor öntözni.

közönséges nyír

Kép forrása: Pixabay.com

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de a levélrozsda és levélfoltosodás, valamint a növényevő darazsak és levéltetvek időnként károsíthatják. Szaporítani bujtással, dugványozással, félfás dugvánnyal, valamint magról is lehet.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék