vadgesztenye

A közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) bemutatása, gondozása

A közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), egy akár 30 méteres magasságot is elérő, rendkívül mutatós lombhullató fa, mely szép koronájával, látványos virágzatával, nagyméretű tenyeresen összetett leveleivel, valamint termésével egyaránt ékesíti a nagyobb kerteket, valamint parkokat.

Nagyméretű fehér, fehéres-rózsaszín bugavirágzata a tavasz második felében nyílik, míg fényes termése ősszel fejlődik ki.

Termései bár hasonlítanak a szelídgesztenyére, emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgezőek a bennük található szaponin miatt. A levelek szintén tartalmazzák ezt az anyagot, amely a levelekből kioldódva, akadályozza a fa alatti növények fejlődését.

A közönséges vadgesztenye leginkább napos, világos, esetleg félárnyékos helyen érzi jól magát, valamint tápanyagban dús talajba ültetve.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, valamint a városok szennyezett levegőjét is, így ezeket nem szükséges öntözni, a fiatal növényeket viszont igen.

Metszeni nem szükséges, elég levágni a beteg, vagy elpusztult ágakat. Kártevője a vadgesztenye-aknázómoly, amely hatalmas károkat képes okozni, betegségek közül levélbarnulás, és lisztharmat okozhat gondot. Szaporítani oltással, és magról is lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék