krosszandra

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) bemutatása

krosszandra

Krosszandra / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 松岡明芳

A krosszandra India és Srí Lanka területén őshonos örökzöld félcserje, melyet Magyarország szobanövényként tartunk. A különleges szépségű növény, már az 1800-as évek elején Európába került, azonban népszerű csak azután lett, hogy egy svéd kertész nemesíteni kezdte.

A krosszandra rendkívül mutatós növény, és már az egész fiatal példányok is virágokkal örvendeztetik meg a szobanövénytartókat. Levelei sötétzöldek, fényes felületűek, kerekdedek, kissé hosszúkásak.

A levelek közül bukkannak elő a hosszú virágszárak, melyek végén, májustól szeptemberig nyílhatnak az élénkszínű, változatos színárnyalatú virágok.

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A krosszandra átlagos fényigényű növény, mely kellemesen meleg, télen is legalább 18fokos helyen érzi a legjobban magát. Választhatunk számára világos és félárnyékos helyet is, tűző napra ne tegyük.

Öntözés, tápoldatozás

krosszandra

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Tavasszal és nyáron a növény növekedési időszakában rendszeresen öntözzük mivel vízigényes növény. Túlzásba azért ne essünk, ne álljon a vízben a növény.

Októbertől februárig a növény nyugalmi időszakában fogjuk vissza az öntözést, mértékkel öntözzük. Tápoldatozni elegendő a növekedési időszakában, virágzás közben kéthetente.

Párásítás

A krosszandra kimondottan páraigényes növény, ezért mindenképpen párásítani kell közvetlen párásítással. Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy csak a leveleit permetezzük vízzel, a virágokra ne kerüljön víz.

Átültetés

A krosszandra átültetéséhez válasszunk B típusú virágföldet és végezzük el tavasszal az átültetést. A növény érzékeny a hidegre és a hideg földre, ezt vegyük figyelembe az átültetésnél is.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet februárban, fejdugvány segítségével.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. Előfordul a levélszélek besodródása és a levélhullás is. A kártevők megjelenését, valamint ezeket a tünetek általában a fűtött, száraz levegőjű szobában való tartás, vagy a hideg és nedves föld okozzák.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: 松岡明芳; Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Forrás: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények