kukoricalevél

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) bemutatása, gondozása

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) Japánból származik a liliomfélék közé tartozó meglehetősen igénytelen szobanövény. Zöld vagy mintás, hosszú lándzsa alakú leveleivel, valamint a talajhoz közel fejlődő lilásbarna, csillag alakú virágaival díszít. Elviseli a rövidebb ideig tartó szárazságot, huzatot, meleget, és a hideget is.

Elhelyezés, hőmérséklet

Tűző naptól óvjuk, télen pedig ha lehetőség van rá, 15 fok körüli hőmérséklet mellett teleltessük. Nyáron a szabadban is jól érzi magát árnyékos helyen.

Öntözés, párásítás

Földjét rendszeres öntözéssel nedvesen kell tartani, a túlöntözést azonban kerülni kell, ellenkező esetben a növény levelei sárgulásnak indulnak. A leveleken megjelenő barna foltok, a túlságosan száraz környezetre utalnak, ilyenkor érdemes az öntözés mellett, a leveleket is permetezni.

Tudtad?

A kukoricalevél angol neve Cast-Iron Plant azaz öntöttvas növény”, mely a növény szívósságára, jó ellenálló képességére utal.

Egyéb teendők

A teleltetés során kevesebb vízzel is beéri növényünk. Érdemes néha portalanítani, és lemosni a leveleket, előtte pedig levágni a száraz, megsárgult részeket. Az idősebb növényeket 2-3 évente célszerű átültetni a tavaszi hónapokban. Más teendőnk nem igazán akad.

Szaporítás

A terjedelmesebb növény tőosztással szaporítható, amit az átültetéskor célszerű megtenni. Magról is szaporítható. A rizómákat 2-3 leveles gyökeres részre osztjuk, majd a gyökereket 3-4cmre vágjuk. Kis cserepekbe ültetjük őket marhatrágyaföld, gyepszínföld homokos keverékébe, és a gyökérfejlődés kezdetéig meleg zárt helyen tartjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a tarka levelű változatok kényesebbek, sima levelű társaiknál, nehezebben gyökeresednek, tápanyagdús talajban pedig a levelek elveszítik csíkos mintázatukat.

Összefoglalva:

Elhelyezés, hőmérséklet: jó választás sötétebb szobába, tűző napos hely kivételével, mindenhol jól érzi magát.

Öntözés: rendszeres mérsékelt öntözést igényel, ne száradjon ki, de ne is legyen túlöntözve.

Párásítás: túl ságosan száraz levegőjű helyen, a leveleken barna foltok jelennek meg, ez megelőzhető, ha a leveleket vízzel permetezzük.

Átültetés: átültetni elég 2-3 évente tavasszal, nem kell túl mélyre ültetni.

Szaporítás: az átültetéskor lehet legegyszerűbben szaporítani tőosztással. Ehhez a rizómát 2-3 részre kell szedni, majd pedig elültetni, és kellemesen meleg helyen tovább nevelni.

Kép forrása: Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények