takarékos LED világítás

Időnként mindenkit elkap a hév, hogy kisebb-nagyobb mértékben megújítsa az otthonát. Leginkább pénztárca függő, hogy ki mekkora átalakításokba vágja a fejszéjét: az apróbb kiegészítőktől kezdve, az új bútorokon át, a tapétázás-festésig vagy akár a teljes átépítésig, számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy új hangulatot adjunk otthonunknak.

Egy-egy új díszpárnával, szőnyeggel, kisebb lakberendezési tárgyakkal hamar feldobhatjuk az enteriőrt. Azonban vannak olyan adottságok a házon belül, amelyeket csak nagyobb átépítéssel lehetne megoldani, például, ha több fényt szeretnénk beengedni.

Szerencsére a világítástechnikai fejlődésével ma már nem csak a megszokott módon használhatjuk a fényforrásainkat. Köztudott, hogy a fények nem csak a hangulatunkat befolyásolják, de az egyes helyiségeknek is önálló karaktert adhatnak, így igazán egyedivé téve lakásunkat.

A LED és az okosmegoldások terjedésével számtalan olyan kivitelezést találhatunk, amelyek exkluzív megjelenést kölcsönöznek az egyes tereknek, nem csak a megvilágítás, hanem kialakításuk révén is. Ráadásul, ha van egy kis kézügyességünk, akár mi magunk is beépíthetjük, szakember segítsége nélkül.

Az egészen egyszerűtől a design világításig

szabályozható energiatakarékos led izzó

Kép forrása: Freepik.com

A már jól ismert LED szalagokkal például könnyen plusz fényt teremthetünk a konyhapult vagy a fürdőszobai tükör körül, de jó szolgálatot tehetnek az állmennyezetbe építve, hangulatvilágításként, vagy akár folyosói világításként éjszakai fény funkcióval.

Nem szükséges a villanykapcsolókat átalakítani ahhoz, hogy szabályozni lehessen a fény erősségét vagy akár színét, hiszen a modernebb LED szalagok már tartalmazzák a tápegységet és a különálló vezérlőket is. Emellett léteznek olyan típusok is, amelyeket a telefonunk segítségével vezérelhetünk.

A LED technológia legnagyobb előnyét már a kezdetektől fogva is az energiahatékonysága és hosszú élettartama jelentette: egy korábbi hagyományos 100 wattos égő, akár 17-18 wattos LED fényforrással is helyettesíthető.

Korábban sokan viszolyogtak a kékesfehér, nagyon hideg fénytől, amelyet az első LED-ek kibocsátottak, mára azonban nemhogy a szemünknek természetes nappali fényviszonyokat képesek megteremteni, de a klasszikus körteformától kezdve egészen a sokszögletű „izzókig” széles spektrumból választhatunk, eltérő fénykibocsátással, színhőmérséklettel és energiahasznosítással.

Számos tanulmány bizonyítja, hogyan aktivizálja vagy éppen tompítja koncentrációnkat a fény és ezáltal a világítás. A home office terjedésével ma már nem elhanyagolható, hogy otthoni munkaállomásunk is jól megvilágított legyen.

Azonban fontos szempont az is, hogy a munka végeztével ez a sarok is idomuljon az otthonunk stílusához, hangulatához ezért hasznos lehet, ha szabályozható fényforrásokat választunk. Sőt, az energiahatékonyságot is tovább növelhetjük, ha szabályozható LED-eket vagy smart LED izzókat választunk.

Így a kültéri fényviszonyokat vagy épp tevékenységünket (munka, tanulás) is figyelembe véve magunk tudjuk alakítani a szobák megvilágítását, akár színes hangulatvilágítással felvillanyozva az estéket.

A dekor és neonfények már otthon is hódítanak

led szalag dekoráció

Kép forrása: Freepik.com

A dekorvilágítás egészen különálló iparággá nőtte ki magát. Míg régebben LED szalagokkal alakíthattunk ki különböző mintákat például a hálószoba vagy a nappali falán a lambéria körül, addig mára ezek a megoldások különálló dekor termékké fejlődtek.

Nem szükséges mérnöki rajzokat készíteni, a hexagon, háromszög vagy vonal alakzatú fénysávok segítségével könnyedén egyedi formákat alakíthatunk ki. Ráadásul a kínálatban találhatunk fára vagy csempére hasonlító fénysávokat is, így kikapcsolt állapotban is teljesen egyedivé varázsolják a teret.

Természetesen ezek a LED-es fali fényforrások már mind okosak, így kedvünk szerint szabályozhatjuk a színét és a fényerősséget, a beprogramozott hangulatfényekről már nem is beszélve.

A neonreklám sosem ment ki igazán a divatból, de manapság a neon hatású feliratok és alakzatok virágkorukat élik a lakberendezés területén. A toronyházak tetején elhelyezett, óriás villogó csodákat azonban már sokkal korszerűbb megoldások váltották fel. A LED technológiának köszönhetően ez a neon már nem villódzik, nem búg, mint régen az osztálytermek lámpái.

Mivel ezeknek a termékeknek a fényereje minimális, így inkább csak hangulatvilágításnak alkalmasak. Viszont design elemként kitűnő választás lehet, igazán különleges hangulatot teremtenek a lakás bármely pontján.

Színek és formák tekintetében óriási a választék. Rögzítésük is rendkívül egyszerű, könnyedén felszerelhető bármilyen falfelületre. Léteznek azonban rögzítést nem igénylő, asztali lámpára hasonlító dekorációs megoldások is.

Többnyire PVC borításúak és a LED-nek köszönhetően nem melegszenek túl, így bátran feldobhatjuk vele a gyerekszobát is, nem kell attól tartani, hogy a kisgyerekek megégetik a kezüket, ha véletlenül hozzáérnek. Felhőcske, szivárvány, cica vagy akár még unikornis formájú dekorfényt is választhatunk.

A Gru című film óta pedig mindenki tudja, hogy egy unikornisnak bizony nem lehet ellenállni, főleg ha még világít is.

Dekorálásra használhatunk továbbá fényfüzéreket, akár beltérre vagy kültérre is. A kerti partinak is igazán latinos hangulatot adhatunk egy-egy színes égősorral. Ha pedig véletlenül ősszel is kint felejtjük, már le se kell szednünk, hiszen alig 120 nap marad karácsonyig.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom