szentjánosbogár lámpás

Képzelj el egy nyári estét. A hűs levegő lassan belengi a kertet, a fák, bokrok és virágok között csendesen megszólalnak az éjszakai állatok. A nappali nyüzsgést lassan felváltja az éjszaka csendje, a világítás pedig átadja a terepet az igazi csillagnak: a szentjánosbogárnak.

Ezen apró bogarak fénye nem csak elvarázsolja a természet szerelmeseit, de egy különleges, rejtélyes világba is bevezeti őket. De mit szólnál hozzá, ha ezt a varázslatot saját kertedbe is elhoznád?

A következő cikkünkben a saját kerti hangulatvilágításunk elkészítésének fortélyait osztjuk meg veletek. Bemutatjuk, hogyan alkothatsz saját kezűleg szentjánosbogár-rajzást utánzó világítást, hogy este, a teraszon ülve, ebben a varázslatos fényben gyönyörködhess.

Az éjszakai kertet átalakító csoda nem csak a szemnek gyönyörű, hanem a lelket is feltölti, miközben a természet csodájával fűszerezett, nyugodt légkörben pihenhetsz. Merülj el velünk a házilag készített hangulatvilágítás rejtelmeiben, és hozd közelebb saját otthonodhoz a természet e csodáját!

Lassan melegszenek a nappalok, velük együtt az éjszakák is, így már alig várjuk, hogy ismét birtokba vegyük a kertet és a teraszt, ahol nyáron legalább annyi időt töltünk – ha nem többet- mint a házban.

A kerthez a kellemes fények, dekorációs elemek számunkra ugyanúgy hozzátartoznak, mint a fák, bokrok, virágok. Már évek óta számon tartjuk és meg is nézzük a szentjánosbogár rajzást júniusban.

Aki akár egyszer is látta, az tudja miről beszélek, ha azt mondom egészen különleges, varázslatos látvány. Tavaly ezért eldöntöttük, hogy ebből a természeti csodából szeretnénk picit hazavinni, és ezekben a fényekben szeretnénk gyönyörködni esténként a saját kertünkben is.

szentjánosbogár rajzás kertben

Kép forrása: Canva.com

Aki járt már esetleg arborétumban rajzás idején, az tudja, hogy a fényt ezek a pici bogarak világítósejtek segítségével termelik, melyek belsejében egy úgynevezett luciferin nevű anyag termelődik, ami oxigént tartalmazó környezetben átalakul és fotonokat bocsájt ki.

Sajnos a mesebeli fényekben csak rövid ideig gyönyörködhetünk, jellemzően június végén, nagyjából két hetes időszakban tart a szentjánosbogár rajzás, az alkony óráiban kezdődik, és pár órán keresztül figyelhető meg ez a különleges természeti jelenség.

A biolumineszcencia megidézésében a mi esetünkben a foszforeszkáló festék volt segítségünkre. A foszforeszkáló anyagok úgy működnek, hogy fény hatására feltöltődnek, majd ezt a fényt bocsátják ki. Hogy mennyi ideig az több tényezőtől is függ, például attól, hogy mennyi ideig „töltődött”, és attól, hogy milyen a fényszennyezettség az adott tárgy körül.

„Vaksötétben” jobban érvényesül, világosabban kevésbé. Szerencsére létezik foszforeszkáló akrilfesték, én kifejezetten ezt kerestem, mert az akril festék az, amit a legsokoldalúbban lehet felhasználni, a legtöbb féle felületre alkalmazható. Kezdetben még nem tudtam, hogy mire, hogyan fogom használni a festéket, csak azt, hogy szentjánosbogarakat szeretnék 🙂

Printex foszforeszkáló akril festék

Kép forrása: Kreativfestek.hu

Végül némi inspiráció után egy kreatív blogon úgy döntöttem, hogy készítek egy szentjánosbogár lámpást, ami annyira megtetszett, hogy több lett belőle.

A lámpáshoz nincs másra szükség, mint befőttesüvegekre, (ha lehet legyen csatos, sokkal szebben mutat), mécses tartókra, vagy bármilyen dekoratív üvegre.

A felületét alaposan meg kell tisztítani és zsírtalanítani, majd jöhetnek az apróbb-nagyobb festékpöttyök. Az a jó hír, hogy ehhez a művelethez sem kézügyesség, sem különösebb precizitás nem szükséges, csak egy vékony ecset, amivel pöttyözhetünk.

Ne sajnáljuk a festéket, akkor lesz igazán mutatós, ha minél több „szentjánosbogár” kerül a lámpásunkba. Miután elkészültem a lámpással, a maradék festékkel a terasz melletti kavicsokból festettem le jópárat.

Akrilfestékkel egyébként is festettünk már kavicsokat, remekül bírják az időjárás viszontagságait, és nagyon feldobják a kertet. Ezúttal világító kövek is kerültek a kollekcióba, a profik persze festhetnek szentjánosbogár köveket, amiknek csak a „potrohuk” világít, nálam is ez lesz a következő!

Bár a szezon még csak most kezdődik, de nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. A nappali órákban a fénnyel töltődnek a lámpások, kövek, majd ahogy nyugszik le a nap úgy kezdenek világítani, és végül halványodnak el.

Pontosan úgy, mint a természetben is. Nem tart órákig, nem lehet olvasni a fényénél, de pontosan ettől olyan mesebeli és különleges a látvány.

Képek forrása: Kreativfestek.hu; Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert