kaktusz

Szobanövények szaporítása különleges növényszaporítási módszerekkel

kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A szaporítás különböző módszereiről korábbi cikkeinkben írtunk, megismerkedhettek a magról, sarjról valamint dugványról való szaporítással is. Alábbi írásunkban egyéb, és esetenként különleges szaporítási módokat szeretnénk bemutatni.

Tőosztás, rizómaosztás, a gumó szétosztása

Tőosztás

Az egyszerűbb szaporítási módszerek közé soroljuk a tőosztást, melynek segítségével szaporíthatjuk és egyben meg is fiatalíthatjuk sok hajtással rendelkező, bokrosan növekvő szobanövényeinket.

A tőosztáshoz, határozott, ugyanakkor óvatos mozdulattal válasszuk ketté a növényt, majd tegyük ugyanezt a gyökércsomóval is, egy éles kés segítségével. Ha ez megtörtént, lazítsuk fel az összegabalyodott szálakat, és rázzuk ki a régi ültető földet. A két növényt ültessük el friss földbe.

Gumó szétosztása

Szétoszthatjuk a növény gumóját is, ehhez láthatóvá kell tenni a hajtáshelyeket, ami a gumó meghajtatásával történik. Gumót ezután egy-egy rügyet tartalmazó darabokra vágjuk, a vágási felületeket pedig faszénporral fertőtlenítjük.

Rizómaosztás

Rizómaosztást is végezhetünk, ekkor arra kell figyelni, hogy minden darabkára 2 rügy jusson.

Levélrózsa gyökereztetés

A szobapalka különleges szaporítási módszere a levélrózsa gyökereztetés. 5cm-es nyéllel együtt vágjuk le a felső levélrózsát, a leveleket pedig rövidítsük meg kb. az egyharmadukkal. Az üstököt állítsuk nedves homokba, vagy kéz meleg vízbe. A levélrózsa közepén új hajtás képződik.

Bujtás

A hosszú hajtásokat képző növényeket (szájvirág, borostyán, kapaszkodó fikusz) bujtással is szaporíthatjuk. Kis cserépbe töltött szaporító közegre fektetjük a fiatal hajtást, majd pedig bemetsszük egy levélcsomó alatt, és drót segítségével rögzítjük. Amikor a bujtvány jól meggyökeresedik, leválaszthatjuk az anyanövényről.

A moházás

A moházás egy különleges szaporítási módszer, mivel alkalmazható a dugványról nehezen nevelhető növények szaporítására, valamint a felkopaszodott növények fiatalítására is. A módszer alkalmazható a dracénák, fikuszok, filodendronok és egyes aráliák esetében is. A legalkalmasabb időpont a tavasz, fikuszok esetében pedig a június-július.

Túl nagyra nőtt növény megrövidítése moházással:

  • ejtsünk bemetszést a törzsön, majd kenjük be gyökereztető hormonnal
  • a metszés alatt helyezzünk el egy fóliazacskót, töltsünk bele mohát vagy rostos tőzeget és rögzítsük
  • zárjuk le a zacskót felülről is, hogy a tőzeg vagy moha ne száradhasson ki
  • ha megtörtént az átgyökeresedés vegyük le a zacskót, és vágjuk le a törzset, majd pedig ültessük cserépbe a meggyökeresedett részt

Kaktuszoltás

A kaktuszoltás nem tekinthető igazi szaporítási módszernek, viszont gyorsan virágképes növényt eredményez a lassan növekedő kaktuszok esetében. Az oltásra az áprilistól szeptemberig tartó időszak a legalkalmasabb. Ügyeljünk rá, hogy az oltvány világos meleg helyen legyen, és kissé nedvesen.

Az oltás lépései:

  • a hajtáscsúcs alatt metsszük át az alanynövényt, majd egy kés felületével tompítsuk el a vágási felület élét
  • vágjuk le az oltandó részt, hasonlóan járjunk el, mint az alanynövény esetében
  • mielőtt összeillesztjük a két vágási felületet, vágjunk le belőlük egy-egy vékony szeletkét
  • illesszük egymásra a szállítónyalábok metszetét, majd gumival rögzítsük az oltást

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények