rádió

A rádió az egyik legrégebbi médium, ami a megjelenésekor igencsak “odacsapott” a nyomtatott sajtónak, hiszen sokkal naprakészebb információkkal tudott szolgálni, és nem kellett többé újságot olvasni ahhoz, hogy értesüljünk a legfrissebb hírekről.

Manapság a televízió és az internet némileg hátrányba szorított a rádiót, de nem véletlen, hogy még mindig ennyien választják, hiszen továbbra is nagyon sokoldalú médiumnak számít.

Zene mindenek felett?

A rádiót a legtöbben a non-stop zenével azonosítják, és való igaz, hogy a legtöbb csatorna műsorkínálatában a zene az egyik legfontosabb tényező. Mivel a televízióval és a videós tartalmakkal ellentétben itt nincs képi világ, ezért a hanghatásokon keresztül kell megszólítani a hallgatókat, a zene pedig erre kiváló eszköz, hisz alig akad olyan ember, aki ne szeretné a jó dalokat.

Persze hogy kihez melyik stílus áll a legközelebb, az teljes egészében szubjektív. Egyesek a komolyzenéért rajonganak, másokat a retro slágerek vonzanak, némelyeket a mai dalok, de akadnak, akik egy-egy konkrét műfajt részesítenek előnyben, például a Eurodance-et, a Hand’s Up-ot, vagy épp a rockot, esetleg a rap-et.

Ugyanakkor a rádiózás közel sem csak a zenéről szólhat, hiszen a szórakoztatáson kívül egyéb célokat is szolgál.

A rádió másik arca

Bár a rádiócsatornák többségénél valóban a zenei tartalmak vannak túlsúlyban, azonban akadnak kivételek is. Ilyen például a Kossuth Rádió, amely a magyar közmédia egyik népszerű adója.

Igaz, hogy a Kossuth Rádió sem teljesen mentes a zenétől, mégsem ez a fő irányvonal; amikor pedig mégis zenét közvetít, akkor a magyar nótákon, népzenéken, örökzöld hazai slágereken és a komolyzenén van a hangsúly.

A csatorna viszont inkább más jellegű tartalmakra fókuszál: a nap folyamán többször is adásba kerül a Krónika című hírműsor a legfrissebb hírekkel, de minden délben felhangzik a harangszó is, amit vízállásjelentés követ.

A kultúra iránt érdeklődő hallgatókat népzenei műsor, versek, rádiószínház, nyelvművelési és irodalmi magazin várja, aki pedig szélesítené látókörét, annak érdemes meghallgatnia a Harminc perc alatt a Föld körül című műsort, amely érdekes vagy épp meghökkentő történeteket elevenít fel a világ minden tájáról.

Természetesen azok sem maradnak hoppon, akik a gazdasági vagy sporthírekre kíváncsiak, a könnyed szórakozást kereső hallgatókat pedig kabaréműsor, gasztronómiai magazin és országjáró műsor várja.

A Kossuth Rádió tehát mondhatni, hogy az egyik legszínesebb, legsokoldalúbb csatorna, amely a szórakozáson kívül művelődési, informálódási és kulturálódási célokra is tökéletesen alkalmas.

Hogyan hallgatható?

A rádió országos lefedettséggel rendelkezik, tehát FM-hullámokon hazánk szinte minden táján fogható. Aki azonban a modern, sokszor stabilabb és jobb minőségű internetes sugárzást részesíti előnyben, az a rádiócsatornákra specializálódott Online Rádió weboldalán keresztül is bekapcsolódhat az adásba.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom