kúszó filodendron

A kúszó filodendron (Philodendron scandens), egy Közép-Amerikából származó növényfaj, mely jellegzetes szív alakú, zöld leveleivel egész évben díszítheti az otthonunkat. Népszerűsége abban rejlik, hogy gondozása viszonylag egyszerű és nem igényel speciális körülményeket.

Eredeti élőhelyén gyakran a fák törzsén kúszva növekszik, szobanövényként azonban többféle módon is tartható, függesztett kaspóban, valamint rácsra vagy mohakaróra felfuttatva is nevelhetjük. Nagyon egyszerűen felfuttatható lényegében bármilyen támasztéka, különösen, ha virágszalaggal vagy növénykötegelővel rögzítjük.

Néhány alapvető gondozási szabály betartásával ez a növény hosszú élettartamú és gyors növekedésű díszévé válhat otthonunknak. Cikkünk további részében ezeket foglaltuk össze, valamint kitérünk a szaporítással kapcsolatos tudnivalókra is.

A kúszó filodendron igényei és gondozása

A kúszó filodendron trópusi eredetű növény, amely kellemesen meleg, minimum 18 °C-os, párás környezetben fejlődik a legszebben. Fontos, hogy világos helyet válasszunk számára, ugyanakkor kerüljük a közvetlen, erős napfényt, mivel a napsugarak károsíthatják a leveleit.

Ha a növényünk gyorsan növekszik és egészséges, nagyméretű leveleket hoz, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ideálisak a körülmények. Természetes élőhelyén nagyon magas a páratartalom, ezért törekedjünk rá, hogy hasonló körülményeket biztosítsunk.

A levelek rendszeres permetezése, különösen a fűtési szezonban, segít fenntartani a párás környezetet, arra azonban ügyeljünk, hogy a leveleken ne alakuljon ki gombás fertőzés a túlzott nedvesség miatt.

A kúszó filodendront rendszeresen, de körültekintően öntözzük, talaját tartsuk kissé nedvesen, a túlöntözést azonban kerüljük. A levelek sárgulása erre utaló jel lehet. A növény egészségének megőrzése érdekében ajánlott olyan cserepet választani, amely vízelvezető nyílásokkal rendelkezik.

A hideg öntözővíz károsíthatja a trópusi növények gyökérzetét, ezért az öntözéséhez langyos vizet célszerű használni. A növekedési időszakban, tavasztól nyárig, kéthetente ajánlott tápoldatozni, az őszi és téli hónapokban nem szükséges tápanyagpótlásról gondoskodni.

A fiatal növényeket évente, míg az idősebbeket 2-3 évente érdemes átültetni. Az átültetéshez jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk, amely segít megelőzni a gyökérrothadást és elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését. Az üzletekben kapható B típusú virágföld megfelelő erre a célra.

Hogyan metsszük a kúszó filodendront?

A kúszó filodendront elsősorban azért érdemes metszeni, hogy megőrizzük szép, bokros formáját és elkerüljük a hosszú, felkopaszodó hajtások kialakulását. Ezen felül, a körültekintő metszés ösztönzi a növény további növekedését, elősegítve az új hajtások és levelek fejlődését.

A metszés során fontos a megfelelő technika alkalmazása. A szárakat a nóduszok – azok a pontok, ahol a levelek a szárhoz kapcsolódnak – felett kell elvágni, mivel az új szár innen fog kihajtani.  Fontos, hogy a nóduszhoz közel vágjuk el a szárat, mivel a csupasz szárrészek nem hoznak új hajtásokat és elhalnak.

A rendszeres növényápolás részeként vizsgáljuk át a levélzetet is, ha sérült, foltos, vagy gombabetegség jeleit mutató leveleket találunk, mindenképpen távolítsuk el őket.

Gyakori betegségek és kártevők

A kúszó filodendron viszonylag ellenálló szobanövény, azonban időnként megtámadhatják kártevők, valamint növénybetegségek is kialakulhatnak, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő környezeti feltételeket.

A túlságosan száraz levegő kedvez a pajzstetvek és a tripszek megjelenésének, ez megelőzhető a rendszeres párásítással. Eltávolításukra természetes módszereket, valamint az üzletekben kapható rovarölő szerek valamelyikét is bevethetjük.

A párásítás során járjuk el körültekintően, mivel gombabetegségek alakulhatnak ki a nedves leveleken. A helyes öntözési rutin szintén rendkívül fontos, így megelőzhető a gyökérrothadás, amelyet a túlöntözés és a hideg talaj okoz.

A túlságosan nedves ültetőközeg ideális környezetet teremt a tőzeglegyek megjelenéséhez is, amelyek bár kárt nem tesznek a növényben, de jelenlétük zavaró lehet a lakásban.

A kúszó filodendron szaporítása

A kúszó filodendron nagyon egyszerűen szaporítható dugványozás segítségével. A dugványok vízben történő gyökerezése általában néhány hétig tart, ezután, készen állnak arra, hogy elültessük őket.

A dugványozáshoz 4-6 leveles szárrészeket vágjunk le, majd távolítsuk el az alsó 2-3 levelet róluk, hogy a nóduszok, ahol a gyökerek fejlődni fognak, láthatóvá váljanak. Ezután, helyezzük a dugványokat egy vízzel töltött pohárba úgy, hogy a hajtások levél nélküli részei víz alatt, míg a levelei fölötte legyenek.

A gyökereztetés idejére a poharat helyezzük világos helyre, de kerüljük a közvetlen napfényt. Általában néhány hét alatt megjelennek a gyökerek, ezután elültethetjük a dugványokat jó vízáteresztő képességű talajba. A fiatal növényeket neveljük tovább a kifejlett példányokhoz hasonló módon.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kúszó filodendron gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények