kúszó filodendron

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) bemutatása, gondozása

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiben honos gyorsan növekvő kúszónövény. Hazánkban kifejezetten népszerű, mivel meglehetősen igénytelen növény, szív alakú zöld leveleivel díszít.

A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90 cm egy év alatt) hálálja meg, így kezdő szobakertészeknek is ajánlható, a siker szinte garantált!

Elhelyezés, hőmérséklet, páratartalom

Alkalmazkodó képessége kiváló, lakásunk szobahőmérséklete egész évben megfelelő számára, leginkább a 18-24 fokos hőmérsékleti tartományt kedveli.

Árnyékos, félárnyékos és világos helyen is szépen fejlődik, egyedül a tűző naptól kell óvni.

Eredeti élőhelye meglehetősen párás, ezért az itthoni körülmények között, főként a téli fűtési időszakban, érdemes leveleinek permetezésével párásítani.

Öntözés, tápoldatozás, egyéb teendők

Öntözzük rendszeresen a tavasztól őszig tartó növekedési időszakában, arra azonban ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, ugyanis a vízhiányt könnyebben elviseli, mint a túlöntözést.

Télen, nyugalmi időszakában, csökkentsük az öntözések mennyiségét, a föld felszínét hagyjuk kicsit kiszáradni. Tápoldatozni csak tavasszal, és nyáron szükséges kéthetente.

A növény, gyors növekedése miatt, hajlamos az elburjánzásra, ezért rendszeresen vágjuk vissza a felesleges hajtásokat. Az elhalt növényi részeket, és leveleket is mindig távolítsuk el, így megelőzve a betegségek megjelenését.

Átültetés, szaporítás

Az idős példányokat, csak akkor szükséges átültetni, ha a cserép már túl kicsi számukra, elegendő a föld felső néhány centis rétegének cseréje.

A fiatal növények átültetésére március-április környékén kerülhet sor B típusú virágföldbe. Szaporítani nyár elejétől lehet, hajtásdugványról.

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények