Gynura aurantiaca

A kúszó lilacserje (Gynura aurantiaca) bemutatása, gondozása

Gynura aurantiaca

Kép forrása: Flickr / Szerző: R_A_L / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó lilacserje (Gynura aurantiaca) Jáva hegyi erdeiben őshonos érdekes megjelenésű növény. Bíbor-lila színben játszó levelei pehelyszőrökkel borítottak, különlegesen festenek a növény lila színű hajtásain.

A kertészetek kínálatában a Gynura scandens faj is gyakori, mely Kelet-Afrika trópusi vidékeiről származik, levelei durvábban fogazott szélűek, mint a Gynura aurantica leveleié.

Nyáron kicsi, narancssárga színű virágokat is hozhat, de ezeket érdemes inkább lecsípni, mert kellemetlen szagot árasztanak.

Helyéül egész évben kellemesen meleg, szobahőmérsékletű, világos helyet válasszunk. Télen akár napos helyen is tarthatjuk, de a déli napsugaraktól óvjuk.

Túlságos sötét helyen tartva csúnyán megnyúlik, levelei pedig elveszítik szép színüket. Rendszeres öntözést igényel, de túlöntözni nem kell, télen ritkábban öntözzük.

Tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk. Kedveli a párás környezetet, azonban leveleit nem szabad permetezni, ezért állítsuk kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetni tavasszal lehet B típusú virágföldbe. Szaporítani dugványozással tudjuk. Kártevők közül a levéltetvek károsítják leggyakrabban.

Kép forrása: Flickr / Szerző: R_A_L / Licence: CC BY-NC 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények