levendula

A kisragadozó nyest ránézésre aranyos állat, mégis sok gondot okoz, ha befészkeli magát a ház körül – mindent megrág és összekarmol. A nyestek elleni küzdelem nem könnyű, hisz territoriális állat, azaz ha megszokik egy helyet, nehéz onnan elűzni. Nem lehetetlen azonban, ha a levendulaolaj alapú bioszerrel történő porzást választjuk.

Mit kell tudni a nyestről?

nyestek a természetes élőhelyeket kedvelik, csak éppen akkorára nőttek a városok, hogy elvették előlük ezeket. Alkalmazkodtak a körülményekhez, beköltöztek a padlásokra, elfoglaltak maguknak lyukakat, üregeket.

A teste körülbelül 40-50 centiméter, a farok hossza pedig további 25-30 centi, így elég meglepő látványt nyújthat, amikor váratlanul visszanéz ránk a kert végéből, vagy éppen a padlásfeljáró tetejéről. A szőrzete barnás, amit fehér mellfolt díszít, erről is megismerhető.

Sokszor összekeverik a nyuszttal, ám annak mellfoltja narancssárga, továbbá a hasonló kinézetű állat inkább nappal, a nyert főként szürkületkor és este mozog.

Hogyan vegyük észre, hogy nyest él a házunkban?

A nyest lehetne egy aranyos háziállat is a kinézete alapján, a viselkedésével azonban nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ott például, ahol tyúkot tartanak, a madárra, valamint a tojásra is komoly veszélyt jelent.

A padláson ettől függetlenül is előszeretettel szétrág és összekarmol mindent, valamint megmagyarázhatatlan rajongással viseltetik az autó abroncsai és vezetékei iránt, képes azokat is megrágni akár egyetlen éjszaka alatt.

Mivel mozgékony testű állat, könnyedén bejut a motortérbe, hogy aztán elkezdje a rágcsálódást. Ha szerencsénk van, akkor még a nagyobb károk előtt észrevesszük: nyest lakik a közelben.

Felismerhetjük a hangját, amely a macskákéra hasonlít, egyesek visításként is szeretik ezt azonosítani. Ha viszont morog, akkor inkább tűnik kutyának. Ha a padláson nyest él, azt másképp is meghallhatjuk: hajnalban akkora „bulikat” képes rendezni, hogy arra az egész család felkel.

Amennyiben öt centis, ceruzavastagságú ürülékdarabokat találunk a házunknál, többnyire az is nyestre utal, de szintén észrevehetjük a jelenlétét összetört az tojáshéjak, illetve apró állatok csontjainak megtalálásából.

Mivel védekezhetünk a nyestek ellen?

Kezdjük azzal, hogy mivel ne: semmiképp se alkalmazzunk méreganyagokat. Egyrészt azért, mert tilos, másrészt pedig senkinek sem öröm, ha egy üregében elhunyt nyest rothadásának szagával kell napokig együtt élnie.

Régebbi technológia az élvefogó csapda alkalmazása, majd a nyest szabadon engedése a természetben, ám ez nem hatékony: óvatos állat, nehéz csapdába csalni, de ha sikerül, annyira szívós, hogy simán szétrágja a ketrecét.

Akad, aki a kutyaszőr szétszórásában látja a siker kulcsát, ám a nyest van annyira okos, hogy egy idő után kifigyelje, eb nem tartozik a szagminta mellé. Modern megoldás az ultrahangos nyestriasztó, ám megkérdőjelezhető az eredményessége, ráadásul költséges a beszerzése.

Mi a legjobb módszer?

A zárt térben a porzás, porozás művelete, amikor a nyest területére erős illatanyagot kibocsátó, rosszízű, mégis természetes, nem mérgező port szórunk szét. Ebből az egyik legjobb a levendulaolaj alapú bioszer.

Ha ezt a nyest megérzi, irritálni kezdi a szaglását, amikor pedig rákerül a bundájára, és próbálja azt onnan lenyalni, zavaró ízzel szembesül. Ez az élmény megragad benne, így azonnal költözésre fogja majd. Miért nem tér vissza? Azért, mert egy megfelelő porozás akár két évig is kifejti a hatását.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert