lakberendezés
lakberendezés

Kép forrása: Pixabay.com

A környezetünkben megtalálható szobanövényeknek, számos jótékony hatása van. Oxigént állítanak elő, egyes fajok a levegő szennyezőanyag tartalmát is csökkentik, jelenlétükkel hangulatunkat is javítják.

Ennek ellenére a leggyakoribb ok, amiért szobanövényekkel vesszük körül magunkat, az, hogy változatos színükkel és formájukkal díszítik otthonunkat.

Cikkünkben szeretnénk ötleteket adni, a növények elhelyezéséhez, a hozzájuk stílusban is passzoló növénytartó kiválasztásához, valamint a bútorainkhoz tökéletesen illő szobanövények megtalálásához.

A növény elhelyezése

lakberendezés

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyes növényfajok mérete, és helyigénye eltérő, talán evidenciának tűnik, de amikor az üzletben kiválasztjuk a növényt, ne csak azzal számoljunk, hogy illik-e lakásunk stílusához, hanem azzal is, hogy a mérete jelentősen eltérő lesz, mint a megvásárolt példányé.

Egyes szoliterként használt pálmafajok méretei a nagyobb bútorokéval vetekszik, gondtalan fejlődésükhöz, valamint formájuk érvényesüléséhez tehát, biztosítani kell megfelelő teret. Kisebb helyiségekbe, egynél több szoliter növényt ne helyezzünk.

A kisebb növények, egyesével elhelyezve, elvesznek a térben, és nem érvényesül díszítőerejük, ezért célszerű őket csoportosan elhelyezni, például tálba, vagy kosárba. A tavaszi és a fokföldi kankalin, valamint a miniciklámen is alkalmas erre.

lakberendezés

Kép forrása: Pixabay.com

Nyugtalan, dinamikus mintájú tapéták ellensúlyozásaként, valamint a kisebb levelű növények háttereként funkcionálhatnak a nagylombú növények. A jukka, valamint a pálma és páfrányfélék a fény által vetett árnyékuk rajzolatával kölcsönöznek különleges hangulatot, az általuk díszített térnek.

A virágzó növények, alkalmasak lehetnek a lakástextíliák egy-egy motívumának kihangsúlyozására, vagy épp annak ellensúlyozására. Drámai hatás érhető el, a bútor és virág színének kontrasztjával. Ilyen hatást érhetünk el például akkor, ha egy sötétbarna, vagy fekete bútor elé helyezünk vörös virágú flamingóvirágot.

A megfelelő virágtartó kiválasztása

lakberendezés

Kép forrása: Pixabay.com

A virágtartók a növényekhez hasonlóan díszítőelemként funkcionálnak, valamint kiemelik a növény szépségét. A legkülönfélébb formájú és anyagú tartók közül válogathatunk. Esztétikai szempontból fontos, hogy a tartó, és a növény harmonikus egységet alkosson.

Inkább gyakorlati, és kevésbé megjelenésbeli kérdés, hogy mekkora is legyen a tartó mérete. Ha a virágtartó, és a cserép fala között legalább egy ujjnyi rés van, jól választottunk.

Egyszínű, és a levélszínével egyező tartót érdemes választani a levelükkel díszítő növények esetében, mint például a kroton vagy begónia. Szintén egyszínű és élénk színű edények illenek a kaktuszokhoz, amelyek így kifejezetten derűs hatást keltenek.

A pálmák, fikuszok, valamint a jukka, a növénydekorációk tervezése során is kedvelt növények. Modern, letisztult hatást keltenek, szögletes, vagy kerek fémedénybe helyezve.

Zöldes-ezüstös, zöldes fehér virágok számára, tengerzöld vagy olajzöld tartókat is választhatunk, az ilyen virágtartó különösen jól kiemeli például a rákvirág színét és formáját.

A muskátli, ciklámen, afrikai ibolya nosztalgikus, vidékies hatását erősíthetjük, ha porceláncserepet, vagy fonott kosarat választunk számukra.

A mediterrán jellegű és rusztikus növények, például a kis narancsfák, pozsgások kőedénybe, kerámiatálba illenek.

Szobanövények minden stílushoz

Végezetül szeretnénk néhány ötletet adni, hogy az adott stílusú berendezésekhez, milyen növényt érdemes választani, természetesen a szobanövény igényeinek figyelembevételével.

  • Klasszikus berendezés, stílbútor, biedermeyer bútorhoz: begónia, ciklámen, afrikai ibolya, kamélia, páfrány, pálmaféle
  • Jugendstíl és Art Déco berendezéshez: elegáns, határozott kontúrú növények, flamingóvirág, vitorlavirág, amarillisz, monsztera, golgotavirág
  • Egzotikus, rattan bútorokhoz: trópusi és szubtrópusi növények, fikuszok, bromélia és kontyvirágfélék, pálmák, orchideák,
  • Japán stílusú bútorok mellé: kelet-ázsiai vagy szigorúbb formájú növények, szobai bonsai, bambusz, kálmos,
  • Modern acél, üveg, bútorokhoz: szobor vagy grafikaszerű növények, kaktuszok, fikuszok, páfrányok, dracénák, kukoricalevél, jukka, sugárarália
  • Rusztikus, vessző, paraszt és skandináv bútorok: élénk, vidám virágzó növények, begónia, korallvirág, ciklámen, törpe nebáncsvirág, mikulásvirág, karácsonyi kaktusz
  • Mediterrán bútorokhoz: citrom és narancsfácska, jukka, mirtusz, kutyatej, elefántláb, aloé, agávé, párnafű

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények