fürdőszoba

Egy új lakásban minden tervezést igényel, és sokszor határozottan fejtörést okoz a megfelelő világítás kiépítése. A különféle funkciójú helyiségek közül ez talán a fürdőszobában a legnehezebb. Itt ugyanis több zónát kell létrehoznunk, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik.

Amennyiben ez még neked is új, akkor engedd meg, hogy a segítségedre legyek! Derítsük ki együtt, hogy hogyan tervezhetsz hatékony világítási rendszert otthonodba!

Kezdjük a zónákkal!

A fürdőszobai zónák lényegében a megvilágítási igény és az IP védelem szerint kerülnek felosztásra. Az első zóna a mosdó és a fürdőszobai tükör környékét jelöli, a második a kád és a zuhany körüli területet, a harmadik a közlekedő vonalakat foglalja magába, és a negyedik a hangulatvilágításért felelős.

Persze ezt a sok-sok információt nagyon nehéz egy cikken belül összefoglalni, de most megpróbáljuk röviden átadni a legfontosabb információkat neked.

Vizesblokkok – Ahol nem mindegy, milyen lámpákat helyezünk el!

A mosdó és a fürdőszobai tükör környékén erős fényre lesz szükség, hiszen az arcot kell megvilágítani. Az a jó, ha minél kevesebb árnyék vetül az arcra. A kulcs az, hogy minél több irányból világítsuk körbe a területet. Nagy segítségünkre lehetnek a szórt fényt adó, opál búrával rendelkező lámpatestek és minél nagyobbak, annál hatásosabbak!

A kád és a zuhanyzó körül már nincs szükség éleslátásra. Csukott szemmel is megtaláljuk, amit kell, megmosnunk. A viccet félretéve, ez esetben a fürdő közepén egy általános megvilágítást biztosító, nagyobb méretű lámpa elég lesz.

Amennyiben nagy a fürdőszoba helyisége, akkor a zuhanyzó és a kád felett is elfér egy-egy lámpa. Ilyen esetben legalább 2 darabbal számoljunk, és a szórt fényt adó termékek a nyerőek.

Ha szeretnél speciális lámpákat beszerezni, akkor bízd a Designmarket lakberendezési webshopra magad, hiszen segítségükkel profi világítási rendszert építhetsz ki.

Közlekedő utak a fürdőben

A fürdő terének megvilágítása során lényeges arra törekedni, hogy rengeteg legyen a szórt fény. Minél világosabb burkolatok dominálnak a helyiségben, annál egyenletesebben oszlik majd el a fény. Sötét burkolat mellett a szétosztott lámpák érik el ezt a hatást.

A LED panellel rendelkező lámpatestek jól megvilágítják a közlekedő utakat, s ezeknek a teljesítménye és a mérete is elég nagy. Az álmennyezeten a spotlámpák beválhatnak, viszont négyzetméterenként legalább egy darabbal kell kalkulálni!

Egy kis hangulat

Ideális választás erre a célra az álmennyezeti peremvilágítás vagy a tükör mögé rejtett fényáradat.

A fürdő közepén található lámpa ugyancsak hatásos lehet, amennyiben azt fényerőszabályzó kapcsolóval látjuk el.

Remélem, hogy most már sokkal könnyebben eligazodsz a világítástechnikai eszközök világában, és megtervezed saját fürdőszobai rendszered!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom