napelem

2022. október közepén jelentős változást jelentett be a kormány, amely a lakossági napelem felhasználást érinti. A módosult törvény szerint a lakossági felhasználók, valamint azok a cégek, akik saját felhasználásra termelnek napelemmel, nem táplálhatják vissza a megtermelt energiát a szolgáltató hálózatára.

Ennek hátránya, hogy a napelem rendszer általában több energiát termel, mint amennyit a fogyasztó a termelés pillanatában fel tud használni, így a fel nem használt többlet elvész. Milyen lehetőségei vannak így azoknak, akik a jövőben terveznek belevágni a napelem telepítésbe?

Megéri-e napelem rendszert telepíteni?

A növekvő energiaárakat tekintve még a szabály módosítások mellett is jobban járunk egy napelem rendszerrel, ami jelentősen csökkenti a villanyszámlát. A beruházás megtérülése után pedig továbbra is termeli a villamosenergiát a számunkra. Nem beszélve arról, hogy egy napelemmel ellátott ingatlan értéke jelentősen megnő.

Visszwatt védelem

Egyre több helyről hallani az úgynevezett visszwatt védelemről, vagy a napelemes kiserőműről. Ez ugyanis korszerű megoldást nyújthat abban az esetben, ha a visszatáplálásra nincs lehetőség.

A visszwatt napelem rendszer lényege, hogy az invertert szabályozva a rendszer csak annyi villamosenergiát termel, amennyit adott pillanatban a fogyasztó fel is használ. A rendszer előnye, hogy rugalmasan engedélyeztethető és üzembe helyezhető.

Hibrid napelem rendszer

A hibrid napelem rendszer működésére már a neve is sugall. Ez a rendszer egyszerre alkalmas a hálózatra való kapcsolásra és a saját akkumulátoros tárolásra. Alapesetben ez egy hatalmas előny, azonban értelemszerűen jelen helyzetben a lakossági felhasználók ennek a rendszernek csak a tároló akkumulátor részét tudják kihasználni.

Szigetüzemű napelem rendszer

A szigetüzemű rendszernek nagy előnye, hogy teljesen függetlenedhetünk a szolgáltatótól, ugyanis ezt a napelem rendszert nem kötik a hálózatra. Kizárólag saját akkumulátorán tárolja a megtermelt többletenergiát, ahonnan szabadon használhatjuk fel azt, amikor szükségünk van rá.

A rendszer hátránya azonban, hogy az akkumulátor kapacitása eléggé korlátozott, nem képes nagy mennyiségű villamosáram tárolására, illetve a tárolás ideje is limitált. Emellett egy ilyen rendszert nagyon költséges kiépíteni, ha azt szeretnénk, hogy kiszolgálja a jelenlegi igényét egy háztartásnak.

Soler napelem kivitelező cég mindhárom típusú rendszer telepítését vállalja. Egy helyszíni felmérés során meghatározza, hogy az adott ingatlan vagy épület számára mely rendszer termelne a leghatékonyabban.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Nuno Marques

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Megújuló energia