lándzsarózsa

A lándzsarózsa (Aechmea fasciata) bemutatása, gondozása

A lándzsarózsa, szúrós lándzsarózsa vagy csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Brazíliából származó broméliaféle, amely rózsaszín virágot hoz. Hosszúkás, mintás, szalagszerű levelei tőlevélrózsát alkotnak.

A virágzat elszáradása után, az anyanövény is elpusztul, de ha megfelelően tartottuk, akkor utódnövényeket, sarjakat hoz, amelyeket átültethetünk. Kis helyigényű növény, amely a cigarettafüstöt is jól viseli.

A lándzsarózsa helyéül világos, de nem tűző napos helyet válasszunk, ültetéséhez, laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk. Talaját tartsuk mindig kissé nedvesen, az öntözés során tőlevélrózsájába is töltsünk tiszta vizet. Télen kevesebbet öntözzük.

Eredeti, trópusi élőhelyéből adódóan a páradús levegőt is szereti, ezért gondoskodjunk párásításról. Érdemes leveleit portalanítani és áttörölgetni nedves ruhával ez is segít a páratartalom biztosításában.

Túl hűvös helyiségben, vagy ha földje túlságosan kiszárad a növény leveleinek csúcsa barnulni kezd. Túlságosan nedves talajban gyökérrothadás jelentkezhet. Időnként a pajzstetvek is megtámadják. 

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények