szigetelés

A lapostetőket gyakran látjuk intézményi, ipari vagy kereskedelmi épületeken, főként azért, mert a nagyobb felületekre könnyebben telepíthetőek. A modern lakóházak szintén a lapostető mellett teszik le a voksukat, és úgy tűnik, hogy jó ideig nem fognak kimenni a divatból.

A legújabb trendek a lakberendezésben és az építészek világában a hagyományos tégla és fehér kerítéses házak helyett a modern, minimalista tervezés felé mozdultak el. Ha pedig a tetőnél is el akarunk térni a hagyományos megoldásoktól, akkor szinte mindig a lapostetők használatára kerül sor.

Ezek olyan tetőfajták, amelyek szinte teljesen laposak, a hajlásszögük nem haladhatja meg a 10%-ot. Ez a szám bőven elegendő ahhoz, hogy eső esetén a víz oldalirányban el tudjon folyni.

A lapostető előnyei

Amennyiben úgy döntünk, hogy a purmester.hu lapostető szigetelését választjuk az otthonunkhoz, annak számos előnye van. Ezek közül az egyik legfontosabb az alacsonyabb építési költség, mivel kevesebb helyet és anyagot használ, mint a ferde tetővel rendelkező társa.

Építőipari előnye is van, mivel a lapostetőt könnyebb felszerelni, ami azt jelenti, hogy kevesebb időt vesz igénybe egy új ház építése vagy felújítása.

A lapos tető a leghatékonyabb energiahatékonysági megoldás, így a meleg éghajlatú házaknál szinte csak ezt alkalmazzák. A ferde tetővel ellentétben kevesebb helyet foglal el, ezért a levegőnek kevesebb hely jut, ami alkalmassá teszi a forró éghajlatú területeken.

Ezt a rendszert széles körben használják a hatékony hőszigetelés eléréséhez is, mivel alacsony a hővezető képessége. Segít az akusztikai szigetelésben, miközben tompítja a hanghullámok által okozott rezgéseket.

A lapostető hátrányai

A lapos tetőszerkezet a hidegebb éghajlaton kevésbé ideális. Az olvadó hó felhalmozódhat rajta, és jég esetén nem lesz biztonságos a takarítás. Ez további súlyt adhat a tetőnek, ami jelentősebb mennyiségben veszélyes lehet.

A nem megfelelően felszerelt lapostetők egy-két napos heves esőzés után tócsáknak adnak helyet, ami megfelelő takarítás nélkül felhalmozhatja a leveleket és ágakat. Az ilyen problémák elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy megbízható vállalkozóval dolgozzunk együtt.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen hőszigetelést választunk. Ha csak a munkálatokat nézzük, akkor a régi és az új technológiák is ugyanúgy alkalmazhatók.

Valójában a bitumenes lemezek is kiszolgálják az embert, viszont a gyakorlatban pár éven belül problémássá válnak. Persze nem az egész tető megy tönkre, de az illesztési pontoknál komoly károk jelentkezhetnek.

A megoldás a poliuretánban rejlik

A purhab egy zárt cellás szórt poliuretán, ami teljesen egybefüggő réteget alkot, így nincsenek illesztési pontok, és a fagy sem fogja megtalálni rajta az apró réseket, továbbá a villanyszámlát is csökkenti.

A szórt poliuretán megfelel az Európai Unió által leírt elvárásoknak is, mivel nagyszerű vízszigetelése van, miközben lehetővé teszi a légáteresztést, valamint használata nem károsítja az egészséget.

Ez megakadályozza a vízgőz megjelenését, ami azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok és gombák nem fognak elszaporodni az anyagban vagy a szigetelt felületen.

Az alkalmazás módja miatt a szórt poliuretán a nehezen hozzáférhető területekhez is ajánlott, például tökéletesen megfelel mennyezetek szigetelésére.

Nem véletlen, hogy széles körben használják a rehabilitációban. De kétségtelenül a fő felhasználási területe a szellőztetett homlokzatok szigetelése, valamint a repedések javítása.

A poliuretán előnyei a tetőkben

Nagy tapadási képessége az egyik nagy előnye a vízszintes építőelemek szigetelésénél. A mennyezetekbe injektált poliuretán bármilyen felülethez alkalmazkodik, rögzítőelemek használata nélkül tömít, és megakadályozza a megereszkedést vagy a romlást. Így lapos és ferde tetőknél is fel lehet használni, legyen szó akár felújításról, akár új építésről.

Valójában ez egy nagyon előnyös szigetelési megoldás, mivel egy összefüggő, hézagok és átfedések nélküli réteget kínál, amely képes a repedések és hézagok elfedésére. Ráadásul könnyűsége miatt úgy erősíti meg a szerkezetet, hogy alig növeli a súlyt.

Stabilitása, szilárdsága és tartóssága – több mint 50 évig megőrzi tulajdonságait, ami hosszabb, mint a legtöbb építőelem élettartama – megakadályozza a leválásokat, mivel megerősíti a födémet.

A purhab biztosítja az épületek beltéri levegőjének minőségét, anélkül, hogy láthatatlanrészecskéket bocsátana ki, vagy vonzaná a rovarokat és rágcsálókat.

Nem számít, hogy mennyire szűk a rendelkezésre álló hely, a hab kitágul benne, és maximális szigetelőhatást biztosít. Így nem veszik el az élettér sem, mivel a legnagyobb teljesítményt minimális vastagsággal érik el.

Az előnyök között érdemes megemlíteni az egyszerű telepítést is, amely nem igényel semmilyen építési munkát, és mivel a méretre vágás sem játszik szerepet, így a feleslegtől is elbúcsúzhatunk.

Pontosan annyi habot fogunk felhasználni, amennyire a tető szigeteléséhez szükséges. Az egyetlen gyenge pontja, hogy nem szereti a közvetlen napsugarakat, ezért mindig gondoskodni kell a megfelelő UV védelemről.

Kép forrása: Purmester.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom