Hagymások és évelők

A léggömbvirág, hírharang (Platycodon grandiflorus) gondozása

léggömbvirág
Kép forrása: Pixabay.com

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) bemutatása, gondozása

léggömbvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorus) Kelet-Ázsiában őshonos közepes termetű évelő növény. Nevét bimbóinak különleges formájáról kapta. A kertészetekben törpe növekedésű fajtáival is találkozhatunk, melyeket balkonládába ültethetünk.

A bokros növekedésű, igen dekoratív növény, egész nyáron ontja fehér, rózsaszín vagy kék színű nagyméretű virágait. Levelei élénkzöld színűek, kissé tojásdadok. Érdemes karózni, így szára nem törik vagy hajlik el a virágok súlyától, vagy az erős szélben.

A léggömbvirág fényigényes növény, világos, vagy tűző napos helyre is bátran ültethetjük. Akkor fejlődik legszebben, ha nem bolygatjuk, éveken keresztül ugyanazon a helyen növekedhet.

Az enyhén nyirkos, jó minőségű kerti talajokat kedveli. Ha a talaj agyagos, célszerű az ültetés előtt homokkal lazítani. A rendszeres öntözést, valamint a tápoldatozást meghálálja. Egyébként is hosszú virágzása, az elszáradt virágok levágásával meghosszabbítható. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

Magjait márciusban vagy áprilisban vessük el laza, jó szerkezetű földdel megtöltött cserepekbe. Az előnevelt palántákat május közepétől lehet kiültetni a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők