Légtisztító növények

Sok cikk jelent már meg a légtisztító növényekről, viszont a legtöbb csak fél mondat erejéig hivatkozik a NASA-s kutatásra. Most utánajártunk, hogy mi is az igazság.

Az elmúlt években rendre jelenetek meg cikkek a különleges légtisztító növényekről, amelyek különleges képességekkel rendelkeznek és csodálatosan tiszta levegőt biztosítanak a lakásunknak. Az igazság azonban ennél – mint mindig – bonyolultabb.

Ahogy a videóban is elhangzik, a NASA kutatása 1989-ben készült, ennek a célja az volt, hogy felmérjék, milyen hatásfokkal képesek a növények megtisztítani különböző káros elemektől a levegőt. A kísérletbe több növényt is kiválasztottak – azóta ezeket hirdetik légtisztító növényeknek -, ezekkel folytatták le a kísérletet. 

nasa kaspó

Kép forrása: Lets Leaf

Ahogy a videóban is látszik, a növényeket nem szokványos helyzetben tartották. Az edényüket aktív szénnel töltötték fel, illetve ventillátorokkal keringették a cserépen át a levegőt. Így zajlott a kísérlet, ami sikeres is volta vizsgált káros elemek, mint a benzol, triklór etilén két óra alatt eltűntek a levegőből.

nasa ábra

Kép forrása: Lets Leaf

A cikkek azt sem említik meg, hogy nem egy szobában folytatták a kísérletet, hanem kisebb kamrákban, így az ott lefolytatott eredmények egyrészt a növények talaj és a keringtetés, másrészt a megtisztított légköbméter tekintetében nem összevethetőek érdemben az otthoni növénytartással.

Képek forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények