fakupac

A fatüzelés a köztudatban összemosódott a környezetszennyezés fogalmával. Bár tény, hogy ez a gondolat nem a véletlen szüleménye, de mégsem tükrözi a teljes igazságot. Elég egy kicsit utánajárni a témakörnek és hamar rájövünk, hogy fával fűteni fenntartható módon is lehet. Nézzük meg, hogyan!

A fa mint megújuló energiaforrás – mit kell tudni róla?

A fatüzelés kapcsán az első asszociációk a kivágott fák és a magas károsanyag-kibocsátás képeivel párosulnak. Ezért sokan meglepődnek, amikor először azt hallják, hogy a fa megújuló energiaforrásnak tekinthető. Pedig valóban így van, hiszen elég csak abba belegondolni, hogy a kivágott fa apró facsemetékkel pótolható.

A felelős erdőgazdálkodások meg is teszik ezt a lépést, a kivágott fák helyébe újakat telepítenek. Ez nem jelent mást, minthogy létrejön egy természetes körforgás, aminek köszönhetően a fa nem csak megújuló energiaforrássá, de karbonsemlegessé is válik.

fakupac

Kép forrása: Freepik.com

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy bár a fa elégetése során szén-dioxid szabadul fel, de épp csak annyi, amennyit a fa az élete során képes volt megkötni. Mivel a levegőbe jutó CO2-t a facsemeték növekedésük során ismételten megkötik, így extra kibocsátás nem történik. A körforgás ezáltal carbon-semlegesnek tekinthető.

Természetesen ehhez szükség van arra is, hogy az eladó tűzifát olyan kereskedőtől vásároljuk, aki bizonyítani tudja, hogy az értékesített fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Mire van még szükség a környezetbarát fatüzeléshez?

Amikor a fatüzelés folyamatát szeretnénk környezetkímélőbbé tenni, nemcsak a tüzelőanyag forrását, de a tűzifa fajtáját, nedvességtartalmát és az otthoni fűtőrendszer minőségét is meg kell vizsgálni. Ez a három tényező ugyanis nagy mértékben hozzájárul a fenntarthatóbb mindennapok kialakításához.

Ezért fontos a fűtőrendszer korszerűsége

Ma már számos modern fűtési technológia közül lehet választani: napelem, fűtés klímával, hőszivattyú stb. A fatüzelés is tud korszerű és hatékony lenni a megfelelő azaz modern fűtőberendezéssel.

Fontos tudni, hogy az uniós jogszabályok már egy ideje nem engedik a 65%-nál alacsonyabb hatékonysággal működő fűtőberendezések telepítését. Ettől függetlenül Magyarországon még mindig rengeteg régi, rossz hatásfokkal rendelkező készülékkel találkozhatunk.

A régi időkből ránk maradt, elavult kazánok sokszor még az 50%-os hatásfokot sem érik el. Emiatt a környezetszennyezés valós probléma napjainkban is.

fakupac

Kép forrása: Freepik.com

A fűtési rendszer modernizálására számos lehetőség közül választhatunk. Napjainkban már a belépő kategóriás vegyestüzelésű kazánok is 80%-os teljesítményre is képesek. A pelletkazánok, melyek hatékonysága a 80%-ot is meghaladják. Továbbá érdemes számításba venni az öko-tűztérrel kialakított készülékeket is, amik jelenleg a piac legkorszerűbb alternatívái.

A tűzifa fajtájára és nedvességtartalmára is oda kell figyelni

A fűtésre leginkább alkalmas tűzifa fajták mind keményfák, ugyanis ezek fűtőértéke magasabb a puhafánál. Így érdemes a csertölgy, a kőris, a gyertyán és a bükk közül választani, bár utóbbiról érdemes tudni, hogy az átlagoshoz képest nagyobb mennyiségű hamut hagy maga után. Emellett a sokak által kedvelt akác esetében a fűtőérték meg sem közelíti a korábban említett fafajtákét.

fakupac

Kép forrása: Freepik.com

Viszont a fűtőértéket nem csak a fa típusa határozza meg, hanem annak nedvességtartalma is. Az ideális tüzelőanyag nedvességtartalma 15-20%. Azonban egy frissen kivágott fa esetében ez 40-50%, vagy akár még több is lehet. Az égetés során a legtöbb energiát a víz elpárologtatása használja fel. Ezért tűzifa vásárlásakor érdemes megfelelő méretre hasított, légszáraz fát vásárolni.

A környezetbarát fatüzelében segít a BioNova Hungary Kft.

Amennyiben szeretnénk biztosra menni és környezetbarát módon fűteni, az első feladatunk, hogy leellenőrizzük a megvásárolt tüzelőanyag beszerzési helyét. Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet a megfelelő minőségű fa kiválasztása.

Azonban ezekre egyáltalán nem lesz gondunk, hogyha a BioNova Hungary Kft. szolgáltatásait választjuk, hiszen a cég több szempontból is a kezünk alá dolgozik.

A tűzifa árakat átláthatóan, erdei köbméterben tünteti fel, a tüzelésre szánt alapanyagot pedig az optimális méretre aprítva (25 cm, 33 cm) szállítja ki megrendelőihez. Ha környezetbarát fatüzelés, akkor BioNova Hungary Kft.!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert