lepényfa

A lepényfa (Gleditsia triacanthos) bemutatása, gondozása

lepényfa

Kép forrása: Pixabay.com

A lepényfa vagy tövises lepényfa (Gleditsia triacanthos) Észak-Amerika területén őshonos érdekes megjelenésű fa, mely főleg barna, csavart termése miatt ismert.

A kifejlett, ernyős koronájú növény, akár 20 méter körüli magasságot is elérhet, azonban kitartó metszéssel, akár áthatolhatatlan védősövényt is nevelhetünk belőle, főleg, hogy ágait és törzsét hosszú tövisek borítják.

Levélzetét párosan, szárnyasan összetett nagyméretű levelek alkotják, melyek ősszel élénksárga, enyhén narancssárga színben pompáznak.

A lepényfa egy nagyon ellenálló, a szélsőségeket is elviselő fa. Jól tűri a túlságosan száraz és nedves talajt, a sózást és a szikes talajt is. Fény és melegigényes növény, ezért bátran ültethető világos vagy tűző napos helyre egyaránt.

Öntözésével nem kell foglalkozni, elegendő számára a csapadékból hasznosított nedvesség is. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, egyedül arra kell figyelni, hogy ne kopaszodjon fel, ha védősövényt akarunk nevelni belőle. Ezt metszéssel kerülhetjük el.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék