Szobanövények

Lepkeorchidea vagy pillekosbor (Phalaenopsis) gondozása

lepkeorchidea
Kép forrása: Pixabay.com

A lepkeorchidea bemutatása

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Ha azt halljuk orchidea, szinte biztos, hogy legelőször a lepkeorchideára gondolunk, mely India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén is őshonos.

Kerekded sötétzöld leveleivel, magasra törő virágszárával, és a szár felső részén hozott számtalan virágával igazán szép látvány.

Megfelelő gondozás mellett a rengeteg féle színárnyalatban pompázó virágai nagyon hosszan díszítenek. Fajtól függően, télen, ősszel, tavasszal és nyáron is csodálhatjuk virágait, egyes hibridek éven át pompáznak.

Népszerűsége annak is köszönhető, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik, ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen problémamentes lenne.

A lepkeorchidea igényei, gondozása

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés, hőmérséklet

A lepkeorchidea elhelyezéséhez világos, kellemesen meleg (20-22fok), éjjel is legalább 18fokos helyet keressünk. A tűző napot nem szereti. Az erős légmozgásra, huzatra érzékeny, az enyhe légmozgást szereti.

Virágoztatás

Ősszel érdemes, egy másfél hónapig hűvösebb kb. 16fokos helyen tartani, ezzel virágzásra ösztönözhető!

Öntözés, tápoldatozás

A lepkeorchidea mérsékelt öntözést igényel, nem szabad túlöntözni, de azt se hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon az ültetőközege. A rothadást elkerülendő, figyeljünk arra, hogy a tő közepébe ne kerüljön az öntözővízből.

Öntözéséhez lágy vizet használjunk, ez lehet esővíz, felforralt majd lehűtött csapvíz esetleg ioncserélt víz is.

Tápoldatozni elég nyáron, ilyenkor kéthetente, az öntözések során adjunk neki mérsékelt töménységű orchidea tápoldatot.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Párásítás

A lepkeorchidea kedveli a párás környezetet, amit párásítással biztosíthatunk a számára. A Phalaenopsis esetében bátran párásíthatunk közvetlen párásítással, azaz a levelek vízzel való permetezésével.

Másik lehetőség a közvetett párásítás. Ebben az esetben a lepkeorchidea cserepét, kaviccsal vagy agyaggolyóval töltött tálcára állítjuk, és a tálcába vizet töltünk. Az elpárolgó víz, biztosítja a kellemesen párás környezetet.

Átültetés, szaporítás

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetni elég kétévente májusban friss orchidea ültetőközegbe. A hagyományos virágföld nem alkalmas erre a célra! Szaporítani más orchideafajoktól eltérően, nem álgumóval, hanem sarjjal, vagy pedig tőosztással lehet.

Betegségek, kártevők

Sajnos a lepkeorchidea esetében számolhatunk kártevőkkel és betegségekkel is, melyek általában a nem megfelelő gondozás miatt támadják meg az orchideát.

A túlöntözés kedvez a gombabetegségek megjelenésének. Túlságosan száraz levegőjű környezetben a pajzstetvek támadhatják meg, míg túlságosan sötét helyen, a virágok bimbói hullnak le idő előtt.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények