lestyán

A lestyán (Levisticum officinale) bemutatása, gondozása

lestyán

Kép forrása: Pixabay.com

A lestyán (Levisticum officinale) a zellerfélék családjába sorolható, Délnyugat-Ázsiában őshonos növény, mely gyógy és fűszernövényként is felhasználható.

Az akár 2méteres termetet is elérő növény, első évében gyöktörzse és tőlevélrózsája fejlődik ki, második évében aromás illatú szeldelt levelei, és magszára is. Virágait a nyár első felében hozza.

Levesek, saláták ízesítésére kiválóan alkalmas. Számos gyógyhatása ismert, gátolja a vesekő és vesehomok képződését, vizelethajtó, enyhíti a gyomor bántalmakat, emésztési problémákat.

A lestyán elég könnyen termeszthető. Napos, világos és félárnyékos helyen is boldogul, bár utóbbi helyen, alacsonyabb lesz az illóolaj tartalma, nem lesz annyira intenzív az íze.

Jól fejlődik átlagos hőmérsékleti viszonyok mellett, bár levelei nem tűrik jól a fagyokat, nincs ok aggodalomra, föld alatti részei, a nagyon hideg teleket is átvészelik.

Talajok közül leginkább a tápanyagban bővelkedő, jó vízgazdálkodású, átlagos kötöttségű, lazább talajokat kedveli. Vízigénye átlagos, rendszeres mérsékelt öntözést igényel. Szaporítani tőosztással, magvetéssel, vagy palánták ültetésével lehet. 

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.