levéltetű
levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

A levéltetvek néhány milliméteres rovarok, melyek a szobanövényeket és a kerti növényeket egyaránt károsítják. Szárnyas nemzedékükkel és szárnyatlan nemzedékükkel egyaránt találkozhatsz a növényeken.

A szabadban jellemzően tavasszal, a zöld hajtások kifejlődése után kezdenek károsítani, lakásban a száraz levegő kedvez megjelenésüknek. A zöld, sárga vagy fekete színű levéltetű fajok közül vannak, amelyek csak egy adott növényfajt károsítanak, míg mások kevésbé válogatósak.

Kártételük során a növények levelét szívogatják, a növényi nedvvel táplálkoznak, előszeretettel támadják meg a hajtások csúcsi zsenge részeit. A szívogatás hatására a levelek összesodródnak, torzulnak, sok esetben elszíneződnek és ragacsossá válnak.

levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

A hangyák és a levéltetvek szimbiózisban vannak egymással. A hangyák szívesen fogyasztják a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot, sőt, a levéltetvek potrohának „masszírozásával” még intenzívebb mézharmat kiválasztásra ösztönzik őket.

Ez a fokozott kiválasztás azt eredményezi, hogy a tetvek még többet szívogatják a növényt, tehát a kártételük még nagyobb lesz. A levéltetvek a növényekre veszélyes vírusokat terjesztenek, a hangyák gyakran egyik növényről a másikra viszik át őket, így közvetve a vírusok terjedésért a hangyák is felelősek.

Védekezés a levéltetű ellen

levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

A levéltetvek viszonylag egyszerűen beazonosítható kártevők a fent ismertetett tünetek és a rovarok alapján, azonban vannak más árulkodó jelek is segíthetnek megbizonyosodni arról, hogy tényleg levéltetvekkel van dolgunk.

A levéltetveket vonzza a sárga szín, ezért sárga ragacsos színcsapda kihelyezésével könnyen beazonosíthatók már akkor is, amikor a növényen még nem láthatók jól. Szintén a jelenlétükre utal, ha az adott növényen sűrűn látunk vonuló hangyákat is. A korábban leírt szimbiózis miatt, keresik a levéltetvek „társaságát”.

levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

Szobanövények esetében a ragacsos, deformált levelek lehetnek árulkodók, valamint a növény tartási körülményeiből is következtethetünk a levéltetű jelenlétére. A levéltetvek általában alacsony páratartalmú valamint huzatos helyeken támadják meg a szobanövényeket.

Megelőzésként biztosítsunk a szobanövény számára kellemesen párás, nem huzatos helyet, helyezzük át ide és kezdjük meg a kártevő eltávolítását. Ehhez házi praktikaként a szappanos vizes lemosást tudjuk javasolni, ha ez nem válna be, akkor vessünk be rovarölő szert.

levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

Kerti növények esetében, ha csak egy-egy hajtás végén találunk levéltetveket, megoldásként elég lehet ezeket a hajtásokat levágni, egyéb esetben permetezéssel védekezhetünk, melyet időben, a levéltetvek megjelenésekor kell elvégezni.

A permetezéshez ökológiai termesztésben is engedélyezett szereket (pl. Bio-sect) valamint hagyományos rovarölő szereket is bevethetünk (pl. Mospilan). A permetezés során ügyeljünk arra, hogy a permetléből a levelek fonákjára is kerüljön, mivel a levéltetvek előszeretettel bújnak meg itt.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Bálint Gazda – Hogyan, mikor és mivel védekezzünk a levéltetvek ellen?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert