lila verbéna

A lila verbéna (Verbena rigida) bemutatása, gondozása

A lila verbéna vagy kékvirágú vasfű (Verbena rigida) egynyári dísznövény, amely nyár derekától őszig ontja lila virágait. Kb. fél méteres magasság, és bokros növekedés jellemzi, könnyed, légies növény.

Levelei hosszúak és vékonyak, a szár végén fejlődnek a lepkék által is nagyon kedvelt virágcsoportjai. Jól ellensúlyozza a karakteresebb, kissé határozottabb felépítésű növényeket, kellemes látványt nyújt, a kerti utakat szegélyező ágyásba ültetve is.

Gondozása nem túl nehéz, bár a lisztharmat, valamint a kártevők közül a tetvek és a csigák károsíthatják. Bátran ültethetjük napos helyre, és bár vízigénye átlagos, az átmeneti szárazságot is elviseli. Ennek ellenére nem árt, ha öntözzük, de semmiképp se essünk túlzásba.

Szaporítani magvetéssel és dugvánnyal is lehet. Magokat már február-március tájékán is vethetünk, az így nevelt palánták kiültetésével, meg kell várni a fagyveszély elmúlását.

A verbéna szaporítása

Palántákat beltérben már februártól kezdhetünk nevelni, melyeket a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni a szabadba, egymástól kb. 25cm-es tőtávolságra.

Töltsünk lazább szerkezetű földet szaporító ládába, és vessük el a magokat. Elég őket éppen csak takarni. Öntözzük meg a vetést, gondoskodjunk a mérsékelt nedvességről a későbbiekben is. Néhány hét elteltével tűzdeljük a fiatal növényeket külön-külön cserépbe, majd a fagyveszély elmúltával májusban ültessük el őket végleges helyükre.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények