Lombhullató fák, cserjék

A lilaakác (Wisteria sinensis) gondozása

lilaakác
Kép forrása: Pixabay.com

A lilaakác (Wisteria sinensis) bemutatása, gondozása

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

A lilaakác (Wisteria sinensis) Japán és Kína területén őshonos lombhullató cserje, melyet kúszó növekedés jellemez. Miközben akár 10 méteres magasságig is növekszik, gyönyörű dísze, az épületnek, kerítésnek, pergolának, amit éppen befut.

Nemcsak emiatt látványos növény, lila vagy fehér színben játszó, apró pillangós virágok alkotta, hatalmas virágfüzérei májusban nyílnak, és töltik be kellemes illattal a kertet.

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás virágok hátteréül, az üde, világoszöld, szárnyalt levelek alkotta lombozat szolgál. Növekedése először lassú, később azonban nincs megállás, érdemes kordában tartani!

A lilaakác nem túl kényes viszonylag egyszerűen nevelhető növény, a legnagyobb feladat vele kapcsolatban, a tél és nyár végi metszés.

Ültetési helyéül napos, vagy világos helyet válasszunk, bár félárnyékban is boldogul. Talajok közül a tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajok szereti leginkább.

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

Vízigénye közepesnek mondható, ha nagy a szárazság, és/vagy fiatal a növény mindenképpen öntözzük. Az idősebb példányok gond nélkül átvészelik a telet, a fiatalabbakat célszerű takarással óvni.

A lilaakác betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, esetenként azonban károsíthatja pajzstetű, lisztharmat és levélfoltosodás. Szaporítani bujtással lehet, tavasszal vagy nyáron, esetleg dugványozással. 

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék